Kaçkar Dağları Milli Parkı 'Alan Kılavuzları' Eşliğinde Gezilebilecek

Rize'nin Çamlıhemşin ile Artvin'in Yusufeli ilçesi sınırları içinde yer alan Kaçkar Dağları Milli Parkı, bundan böyle eğitimli "alan kılavuzları" eşliğinde gezilebilecek.

Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, yaptığı yazılı açıklamada, 12. Bölge Müdürlüğü olarak "Kaçkar Dağları Milli Parkı Alan Kılavuzu Kursu" açtıklarını belirtti.

Usta, 30 kişiden oluşan alan kılavuzu eğitiminin üç hafta süreceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İlk iki haftası fırtına ziyaretçi merkezimizde teorik eğitim, son hafta ise milli parkımızda uygulamalı eğitim şeklinde yapılacaktır. Eğitim sonunda başarılı olan kursiyerler 'Alan Kılavuzu Sertifikası' almaya hak kazanacaktır. Bu eğitimin önemli olduğunu biliyoruz."

Usta, Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın bundan böyle eğitimli "alan kılavuzları" eşliğinde gezilebileceğini aktararak, şunları kaydetti:

"Milli Park alanı içerisinde 33 yayla ve 9 köy bulunmaktadır. Kaçkar Dağları Milli Parkımız sahip olduğu kaynak değerleri bakımından, özellikle de içerdiği flora, fauna ve ender görülen ekosisteminden dolayı World Wide Fund for Nature ((WWF/ Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından dünyanın korunması öncelikli yüz bölgesinden biri olarak seçilmiştir. Alan kılavuzluğunun altyapısı 2673 sayılı Milli Parklar Kanunu'nun 16. maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmelikle oluşturulmuştur. Alan kılavuzluğunu daha etkin hale getirebilmek milli park kaynak değerlerinin korunarak kullanılmasını sağlamak, ziyaretçilerin bilgilendirilmesi ve ziyaretçilere doğru sağlıklı tanıtılması amacıyla günün şartlarına daha uygun yeni bir eğitim programı düzenlenmesi zarureti hasıl olmuştur."

Kaynak: AA