'Türkiye Güneydeki Mevcudiyetini Göstermek İstiyor'

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Irak'ın güneyindeki Meysan (Amara) vilayetinde Vilayet Meclisi Başkanı Mündir eş-Şammari ile görüşmesinde, eğitimden sağlığa birçok alanda yatırım konularını ele aldı.

'Türkiye Güneydeki Mevcudiyetini Göstermek İstiyor'
Büyükelçi Yıldız, Irak'ın güneyindeki temasları kapsamında Meysan Valisi Ali Devvay Lazim ile görüşmesinin ardından Vilayet Meclisi Başkanı Şammari'yi ziyaretinde eğitimden sağlığa birçok alanda projeler yürüttüklerini aktararak, bataklıklar ve kentin su sorunuyla ilgilenmek istediklerini kaydetti.

Olumsuz güvenlik şartlarından dolayı 4 yıl önce kapanan Basra Başkonsolosluğunun yeniden açılacağını dile getiren Yıldız, "Türkiye, güneydeki mevcudiyetini yeniden göstermek istiyor." dedi.

Yıldız, burada bulunan bataklıkların dünya turizm mirası listesine eklenmesinde Türkiye'nin büyük çaba harcadığını hatırlattı.

Türkiye ile Irak arasında özel ve köklü ilişkilerin bulunduğunu belirten Şammari de bunu daha da geliştirip Türkiye’nin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini ifade etti.

"Meysan halkının Türkiye’ye sevgi ve saygısı büyük." diyen Şammari, yöre halkının yatırım ve diğer alanlarda Türkiye'nin kentte varlık göstermesini istediğini sözlerine ekledi.

Yıldız, Meysan Vilayet Meclisi Başkanı Şammari'den sonra kentteki ticaret odası yetkilileri ve aşiret liderleriyle de bir araya geldi.

Meysan, Basra ve Nasıriye kentlerini kapsayan Ahvar bölgesinde "Madan" diye bilinen Bataklık Araplarının yaşadığı, suda yüzen evler bulunuyor.

Ahvar, 17 Temmuz 2016'da İstanbul Kongre Merkezi'ndeki UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı kapsamında düzenlenen "Kültür Varlıklarının Korunması Konusunda Ülkemiz Mevzuatı 1970-1972 Sözleşmesinin Komşu Ülkelerle Karşılıklı Uygulanması" konulu panelde dünya miras listesine eklenmişti.

Kaynak: AA