Ortaokul Öğrencilerinden Türkçe Sözcük Duyarlılığı

Düzce'de eğitim gören ortaokul öğrencileri Türkçe dersi kapsamında yaptıkları proje ile Türkçe kelimelerin kullanımına dikkat çekti.

Cumayeri Ortaokulu 8. sınıf öğrencileri, okulun Türkçe öğretmeni Muhlis Özen ile hazırladıkları İlçemiz Türkçe Konuşuyor Projesi kapsamında son dönemde farklı dillerdeki sözcüklerin yerine Türkçe sözcüklerin kullanılması amacıyla okulda Türkçe köşesi oluşturdu.

İlçenin farklı noktalarındaki reklam panolarına afiş hazırlayan öğrenciler, kullanılan yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını yazarak Türkçe sözcüklerin kullanımına dikkat çekti.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Yunus Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçe'nin kullanımı hakkında öğrencilerin örnek bir çalışmaya imza attığını söyledi.

"Türkçe giderse Türkiye gider" ilkesinden yola çıkıldığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"Çocuk yaştaki gençlerimiz, son dönemde yaygınlaşan yabancı kelimelerinin önüne geçmek için çalışma başlattı. Toplumun her bireyinin kullandığı Türkçe'nin özelliklerini bilerek dilimizi bilinçli doğru şekilde kullanmasını istiyoruz. Toplumda bilinçsizce kullanılan yabancı kökenli sözcüklerin yerine güzel Türkçemizdeki kelimelerin kullanıma dikkat çekmek istiyoruz. Bunu orta okulumuzdan başlayarak ilçemizde, ilimizde hatta ülkemizde yaygınlaşması için çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Yıldız, bir milletin dilinin, her şeyden önce geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz, 'ağaç yaşken eğilir' atasözü ile gelecek kuşağın Türkçe'yi iyi ve doğru bir şekilde kullanmasını teşvik ederken toplumun da yabancı kökenli sözcükleri kullanmasının önüne geçmek istiyoruz. İlçemizdeki reklam panoları vatandaşlarımızın da dikkatini çekti, Türkçe kullanımı konusunda bir katkımız olduysa ne mutlu bizlere."

Kaynak: AA