Başbakan Yıldırım milyonlarca kişiyi ilgilendiren müjdeleri tek tek açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, "Esnafımızı vergi ve pirim alacakları, trafik cezaları yeniden yapılandırılıyor. Peşin ödemelerde gecikme faizinden yüzde 90 indirim yapılacak. Üniversiteyi çeşitli nedenlerle bırakmak zorunda kalanlara geri dönme imkanı getiriyoruz. Kangren olmuş imar sorunları için imar barışı getiriyoruz.12 milyon emekliye Ramazan ve Kurban bayramı önce biner lira ikramiye verilecek" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım milyonlarca kişiyi ilgilendiren müjdeleri tek tek açıkladı
Başbakan Yıldırım milyonlarca kişiyi ilgilendiren müjdeleri tek tek açıkladı
Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen toplantı, saat 15.00'te başladı. Bakanlar Kurulu sonrası açıklamayı Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ yerine Başbakan Binali Yıldırım yaptı. Açıklamasına Berat kandilini ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü kutulayarak başlayan Başbakan Binali Yıldırım, ekonomide işlerin iyi gittiğini söyledi. 'Önemli kararlar aldık' diyen Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasının satır başları şöyle:

Türkiye son 10 yılda 10 milyon vatandaşa genç orta yaşlı kadın erkek istihdam sağladı. Bu istihdam AB 28 ülkesinin tamamının bu süre içerisinde oluşturduğu istihdamdan daha fazla. Sadece geçen yıl 1 milyon 400 bin yeni istihdam sağlayarak neticede yüzde 7,4'lük bir büyümeyi gerçekleştirdik. Bu yıl da işler iyi gidiyor. Ekonomide planladığımız değerlerin üzerinde ilk üç ay sonuçları. Bundan sonra da ölü aylardı, Ocak – Şubat – Mart. Bundan sonra artık yaz da geldi. Hem turizmde, hem tarımda, hem üretimde bir çok alanda çok daha iyi sonuçlar gelecek.

Bugün itibariyle TBMM'ye gönderdiğimiz düzenlemeler vatandaşlarımızın geniş bir kesimini ilgilendiren, onların beklentilerini, ihtiyaçlarını karşılayacak konular. Esnafımızı çalışanlarımızı yakından ilgilendiren, yeniden yapılandırma düzenlemesi. Vergi ve pirim alacakları yeniden yapılandırılıyor. Trafik cezaları yeniden yapılandırılıyor. Kanundan yararlanmak isteyenler temmuz ayı sonuna kadar başvuracak, 36 ay içinde ödeme yapacaklar. Peşin ödeyene yüzde 90 indirim yapılacak.

Bağkur borcu olup hastaneler gidemeyen esnaf hastaneler gidebilecek.

GENÇLERE İŞ YERİ AÇMADA BAĞ-KUR KOLAYLIĞI

Gençlerimize yönelik iş yeri açmak isteyen 18-29 yaş arasında iş yeri açmak isteyen gençler var, bunlara daha önce 3 yıla kadar vergi kolaylığı getirmiştik. Ona şimdi bir ilave daha getiriyoruz. Bu 3 yıllık gelir vergisi desteği devam edecek bunun yanında 1 yıl boyunca BAĞ-KUR primi ödemeyecek, devlet ödeyecek.

65 YAŞ ÜSTÜNE 500 LİRA MAAŞ

65 yaş ve üzere kişilere 266 lira olan aylığını 500 liraya çıkarıyor.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE DÖNÜŞ AFFI


Zamanla çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen gençler oldu. Bu öğrencilerimize bir kereliğine okullarına dönme imkanı veriyoruz.Terörle bağlantısı olanlar bu haktan faydalanamayacak.

MİLYONLARCA KİŞİYLE İMAR BARIŞI

Bu konuda çok köklü son 50 yılın sorununu kökten çözecek bir kanun tasarısıdır. Bu imar barışı nasıl işleyecek? İmarsız yapılmış, başkasının mülküne yapılmış mülkiyet sorunu var. Bazıları da imar almış ama imara uygun yapmamaış. Bu yapıların yapılmış tabi mülkiyet sorunu olduğu için arsa görünüyor, tapusu yok.

Bütün bu konulardan dolayı vatandaş su alamıyor, elektrik alamıyor, doğalgaz bağlatamıyor.Bu sorun büyük şehirlerde çok fazla. Olmayan yer yok. Bütün bu konuları derli toplu ele aldık, aylarca çalışıldı. Bir yanlış haksızlık yapmayalım diye.

Bunları bir yapı kayıt belgesi vereceğiz, kanun çıkınca. Yapı kayıt belgesi daha sonraki imar alacaksa imar alırken işine yarayacak, kentsel dönüşüme gidecekse öncelik tanınacak, tapu verileceği zamanda bu belge aranacak.

13 milyon bina, her birinde ortalama 5 kişi yaşasa ne kadar büyük bir nüfusa hitap ediyor.Bu ilk ve en önemli adım, bu bir imar affı değildir, bu bir imar barışıdır.Bunun için sembolik bir ücret alınacak. Yapı kayıt belgesi alınabilmesi için yüzde 3 bir para alınacak. Tapuya geçince de aynı şekilde yüzde 3 para alınacak. Vatandaş kaçak göçek olmaktan kurtulacak.

Hazine arazisini kullanan çiftçilerimiz var. Kullanıyorlar ama bazı haklardan yararlanamıyorlar. Bu düzenlemeyle kullanmaya devam edecekler. İsterseler satın alabilecekler ya da kullanma sözleşmesini 10 yıl daha yenileyebilecek.

YAŞ ÇAY ALIM FİYATI

Yaş çay alım fiyatı 2 lira 45 kuruş olarak belirledik

EMEKLİLERLE BAYRAM İKRAMİYESİ MÜJDESİ


Emekli olmuş 12 milyonun üzerinde vatandaşımız var. Bunun dışında emekli olmadan aylık bağlanan gazilerimzi, şehit yakınlarımız var. Devletten emeklilik dışında maaş alanlar bunlara da her yıl Ramazan Bayramı öncesi ve Kurban Bayramı öncesi olmak üzere birer bayram ikramiyesi vereceğiz.