Ukrayna'da Düşürülen Malezya Uçağı

Bağımsız uzmanlar, füzenin radara yakalanmadan fırlatılabileceğini belirtti.

Hollanda Savcılığı, Ukrayna'nın doğusunda yaklaşık 4 yıl önce düşürülen Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağıyla ilgili Rus yapımı Buk füze sisteminden atılan 9M38 seri numaralı füzenin radara yakalanmadığını bildirdi.

Savcılıktan yapılan açıklamada, Hollanda, Avustralya, Belçika, Ukrayna ve Malezyalı savcılardan oluşan Ortak Soruşturma Ekibi'nin (JIT) görevlendirdiği bağımsız uzmanların, Rusya'dan alınan radar görüntülerini araştırmaları sonucunda füzenin uçaktan daha hızlı olduğu için radara yakalanmadan fırlatılabileceği belirtildi.

Açıklamada, uzmanların, radar görüntülerinde Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı yolcu uçağı dışında başka bir uçağın bulunmadığını da onayladıkları ifade edildi.

Uzmanların yaptığı araştırmanın JIT'in iki yıl önce yaptığı araştırmayı doğruladığı kaydedildi.

JIT tarafından 2016 yılında hazırlanan ön raporda yer alan senaryoya göre, Ukrayna’nın doğusunda düşürülen Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının, Rus yapımı Buk füze sisteminden atılan 9M38 seri numaralı füzeyle düşürüldüğü iddia edilmişti.

Rusya devleti yetkilileri, raporu inkar ederek bir füzenin radarda gözükmesi gerektiğini savunmuş ve JIT'e kendi radar görüntülerini göndermişti.

MH17 sefer sayılı uçak, 17 Temmuz 2014'te 283 yolcu ve 15 kişilik mürettebat ile Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmek üzere Ukrayna hava sahasında yol alırken Ukrayna-Rusya sınırına 40 kilometre mesafede düşürülmüştü. Uçaktaki 269 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA