'Kanserden Korkmayıp Geç Kalmaktan Korkmamız Lazım'

Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Duruman:'Teknoloji güzel bir şekilde ilerliyor. Yeni ilaçlar, teknolojik bilgiler, görüntüleme ve ameliyat teknikleriyle de bu hastalığı yenmemiz artık çok daha kolay oluyor. Onun için topyekun farkında olmamız lazım. Kanserden korkmayıp geç kalmaktan korkmamız lazım' Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Eralp: 'Mikrobik kanser nedenleriyle savaşacağız. Hepatit B aşılarımızı çocuklarımızda yapacağız, kendimizi kontrol edeceğiz. Bazı durumlarda ilaçlar da bizi koruyor. Örneğin aspirin kolon kanserinden koruyor'

Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, teknolojinin güzel bir şekilde ilerlediğini belirterek, "Yeni ilaçlar, teknolojik bilgiler, görüntüleme ve ameliyat teknikleriyle de bu hastalığı yenmemiz artık çok daha kolay oluyor. Onun için topyekun farkında olmamız lazım. Kanserden korkmayıp geç kalmaktan korkmamız lazım." dedi.

Sarıyer'deki Sait Halim Paşa Yalısı'nda Türk Kanser Derneği'nce düzenlenen "Kanserden korkma, geç kalmaktan kork" başlıklı panelde konuşan Duruman, 3 dakikada 1 kişiye kanser teşhisi konulduğunu söyledi.

Duruman, derneği tanıtıp faaliyetlerini anlatarak, "Teknoloji güzel bir şekilde ilerliyor. Yeni ilaçlar, teknolojik bilgiler, görüntüleme ve ameliyat teknikleriyle de bu hastalığı yenmemiz artık çok daha kolay oluyor. Onun için topyekun farkında olmamız lazım. Kanserden korkmayıp geç kalmaktan korkmamız lazım. 2017 senesinde tarama programlarımızda yüzde 50 artış oldu, bu sevindirici. Her yerde yapıyoruz ama özellikle 2017'de İstanbul, İzmir, Giresun, Konya, Diyarbakır, Kocaeli, Samsun, Ankara, Van, Adana, Zonguldak, Tekirdağ, Rize, Gaziantep gibi şehirlerimizde daha ağırlıklı yaptık. 2018'de de diğer şehirlerimize ağırlık vermeyi düşünüyoruz." diye konuştu.

- "Aspirin kolon kanserinden koruyor"

Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp de safra yolları, karaciğer kanserleri, rahim kanseri ve melanomun çıkışta olduğunu aktardı. Eralp, melanomun çok ciddi bir cilt hastalığı olduğunu vurguladı.

Genetik nedenlerin halen kanserlerin yüzde 15'inde altta yatan nedenler içinde olduğunu dile getiren Eralp, şöyle devam etti:

"Bunları tabi ki tanıyıp bilmek ve dolayısıyla bireye özgü tarama programlarını, bunların zeminine oturtmak, kanserde belki erken tanıda daha başarılı olmamızı sağlayacak gibi görünüyor. Farkında olmamız lazım. Vücudumuzdaki her değişiklik önemli ama süregelen baş ağrıları, nefes darlığı, seste kabalaşma, iştah ve kilo kaybı, kapanmayan yaralar, vücutta morluklar, idrar ve dışkıda kan, cilt üzerinde yeni gelişen kitlelerin hepsi bizim için uyarıcı olabilir. Mikrobik kanser nedenleriyle savaşacağız. Hepatit B aşılarımızı çocuklarımızda yapacağız, kendimizi kontrol edeceğiz. Bazı durumlarda ilaçlar da bizi koruyor. Örneğin aspirin kolon kanserinden koruyor."

Florence Nightingale Hastanesi Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Refik Killi ise radyolojide inceleme kirliliği olduğunu ifade ederek, bunun nedeninin birtakım gereksiz ya da yersiz tetkiklerin belli kanser alanlarında yaygın olarak kullanılması olduğunu anlattı.

Panelde, Türk Kanser Derneği Genel Kurul Üyesi Op. Dr. Zeynep Çaynak ile Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Murat Atay da birer konuşma yaptı.

Panele, sanatçı Safiye Soyman, Betül Demir ve Japon oyuncu Ayumi Takano da katıldı.
Kaynak: AA