Hisarcıklıoğlu, Bergama İş Dünyası İle Buluştu

Bergama Ticaret Odasının yeni hizmet binasının açılış töreni ve Bergama iş dünyası istişare toplantısı TOBB Başkanı M.Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirildi.

Hisarcıklıoğlu, Bergama İş Dünyası İle Buluştu
Bergama Ticaret Odası (BERTO) Başkanı Fikret Ürper’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine TOBB Başkanı M.Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Dikili Kaymakamı Alper Faruk Güngör, Bergama Ticaret Odası Meclis Başkanı Erol Işıldak, Enerji Sanayicileri İş Adamları Derneği (ENSİA) Başkanı Hüseyin Vatansever, Bergamalı hayırsever işadamı Mithat Öztüre, Bergama eski Ticaret Odası Başkanı Ali İhsan Süter, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve oda temsilcileri katıldılar.

BERTO konferans ve toplantı salonunda bir konuşma yapan Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper; “Bergama, dünyanın en verimli ovalarından birine sahip olması ile tarımın, eşsiz Asklepion ile tarih turizminin, sahil beldelerimiz ile deniz-kum-güneş turizminin, ticaretin, hizmet sektörlerinin, sanayinin, lojistiğin ve enerji sektörünün bir arada ve birbirini engellemeden büyüyebileceği ender yerleşim birimlerinden biri. Bu olağanüstü fırsatı, insanımızın ortak refahına hizmet eder noktaya çekmek için çok çalışıyoruz. Bergama’nın gelecek 20 yıllık vizyonunda bu başlıkların hepsinde söz ve karar sahibi bir ilçe olmak var. Bergama Ticaret Odası olarak bizim asli görevimiz arasında, ilçemizin bugününe ilişkin çalışmalar yaparken, geleceğimizi de konuşmak yer alıyor” dedi.



Simens için destek talebi

BOSBİ’de geçen yıl Temmuz ayında üretime başlayan rüzgar enerjisi santrali kanat üreticisi LM Wind Power şirketinin Bergama, Dikili ve Kınık’tan yaklaşık 400 çalışan istihdam ettiğini anımsatan Fikret Ürper, Siemens’in yapmayı planladığı türbin fabrikası için en uygun yerin BOSBİ olduğunu sözlerine ekledi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan bu yatırımın Bergama’ya çekilmesi ve BOSBİ’de yapılması planlanan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi için destek istedi.

Bergama’nın geleceği parlak

Ardından söz alan TOBB Başkanı M.Rıfat Hisarcıklıoğlu 2500 yıllık tarihiyle, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başarmış, İzmir’in ilk, Türkiye’nin 13. kenti olan Bergama ile ilgili olarak; “Antik çağı görmek isteyenlerin ilk uğrayacağı mekan. Asya’nın ilk kütüphanesi burada kurulmuş. Parşömen kâğıdı burada bulunmuş. Psikoterapi de ilk burada uygulanmış. Yani Bergama, geçmişten bugüne medeniyete, ilme yön vermiş bir merkez. Üstelik sadece tarihiyle değil, tarımı, madenleri ve doğal kaynaklarıyla da burası gayet zengin. Bereketli Bakırçay Ovası toprakları üzerinde kurulu. Verimli topraklara, doğal kaplıca sularına ve su kaynaklarına sahipsiniz. Batı Anadolu Serbest Bölgesi kurulma çalışmaları da başladı.

Demiryolu, Aliağa’dan Bergama’ya uzatılacak. İZBAN’nın da, Bergama’ya kadar ulaşması planlanıyor. Tüm bunlar, başta OSB olmak üzere, Bergama’nın ticaretini ve sanayisini daha da geliştirecek. Bergama’nın geleceği parlak, yeter ki, elimizdeki imkânları iyi kullanalım” dedi.



Tek rakibiniz Fransa’nın Nice kenti

Bergama’nın, tarihine ve değerlerine de hep sahip çıktığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bergama’yı ziyaretinde önerdiği, Türkiye’nin ilk, dünyanın ise ikinci yerel festivalini, 1937 yılından bu yana hiç ara vermeksizin düzenliyorsunuz. Bu konuda Bergama’nın tek rakibi, Fransa’daki Nice şehri. Burada, Bergama’nın kültürel, tarihi ve doğal zenginliğini, hem ülkemize, hem de dünyaya tanıyorsunuz” dedi.

Bergama Ticaret Odası’nın 2014’de akredite Oda olduğunu ve 5 yıldızlı hizmet verir hale geldiğini bildiren Hisarcıklıoğlu yeni hizmet binasının da bir vizyon işi olduğunun altını çizdi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu; “Fikret kardeşimin de emekleriyle, Odalarımızda çok önemli 2 adım attık. Birincisi online belge. Artık evinden, işyerinden anında belge alabileceksin. Oda’ya kadar gelmene gerek kalmadı. Artık online Oda var. İkincisi şirket kuruluşlarında Oda artık Tek Durak Ofis oldu. Tüm kuruluş işlemleri Odalarımızda gerçekleşecek. Önceden 7 olan işlem sayısını 1’e düşürdük” dedi.



Belgeni al kredini kullan

TOBB olarak oda ve borsalarla birlikte iş dünyası için çok önemli hizmetleri imza attıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, yüzde 9,9 faizle 27 bin firmayı nefes kredisi ile buluşturduklarını hatırlattı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Sayın Başbakanımızla birlikte Cumartesi günü İzmir’de lansmanını yaptık. Bugünden itibaren kullanabileceksiniz. TOBB ve Oda-Borsalar bir kez daha elini taşın altına koydu. 7,5 milyar liralık kredi hacmi söz konusu. 6 banka: Ziraat, Vakıf, Halk, Deniz, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım bu iş için devrede. Mevcut mevduat faizi yüzde 15’lerdeyken yıllık %11,88 faizle, 6 ay ödemesiz, 1,5 yıl vadeyle bir imkan sağladık. Tabana yaymak için en fazla 200 bin TL üst sınırını koyduk. KGF de, kredinin yüzde 85’ine kefil. Teminat bulmakla uğraşmayın. En fazla masraf da 51 TL. İşlem basit: Odadan faaliyet belgeni al, bankaya git, kredini kullan” dedi.

Yönetim Kurulu’nda görev yaptıkları KOSGEB’in de 0 faizli 3 yıl vadeli olarak 290 bin firmaya yaklaşık 8 milyar lira kredi sağladığını bildiren Hisarcıklıoğlu, Kredi Garanti Fonu olarak da 364 bin firma için 221 milyar lira tutarında kefalet sağladıklarını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, “Baba oğula kefil olmazken biz olduk” diyerek, İzmir’de 29 bin firmaya 17 milyar liralık kefalet verdiklerini vurguladı. TOBB Başkanı Türkiye genelinde 681 bin firmaya dokunduklarını ve finans sorununa çare ürettiklerini anlattı. İş dünyasının en büyük şikayetinin yüksek istihdam maliyetinden olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, istihdam seferberliği kapsamında iş dünyasına 2017’de tarihi destekler verildiğini söyledi.



Bergama’ya okul sözü

2013 yılında başlattıkları “81 İle 81 Okul” projesini bu yıl içinde tamamlayacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, BOSBİ bünyesinde yapılması düşünülen Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin yapımını üstlenecekleri sözünü verdi. Hisarcıklıoğlu; “Allah ömür ve görev verirse sözümüz olsun” dedi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise; “Bergama Ticaret Odası 1925’ten bu yana bölgeye çok önemli hizmetler ediyor. Birçok başkan ve yönetim görev aldı ve şüphesiz kentin ticaretinin ve ekonomisinin gelişmesine büyük katkıları oldu. Şimdi görev yapan arkadaşlarında eminim ki bıraktıkları en büyük izlerden birisi bu yapı olacak. Ticaret Odası Başkanımızı, Meclis Başkanımızı ve onlara destek veren bütün oda üyelerini kutluyorum. Bu hizmet binasının tüm Bakırçay bölgesine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından açılışı yapılan BERTO hizmet binasında yer alan Meclis Salonu’na, Odada 1992-2009 yılları arasında 17 yıl süre ile Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Ali İhsan Süter’in ismi verildi.

Açılış töreni, yapılan konuşmaların ardından 2013-2018 döneminde görev alan Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerine TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu tarafından plaket verilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA