'Hayvanlara Yönelik Şiddeti Önlemek Dini Vecibedir'

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Şengezer: 'Görüntülerini büyük bir üzüntüyle izlediğimiz hayvanları darbeden, onlara zarar veren veya onları yerlerde sürükleyen insanların önüne geçilmesi gerektiği kadar, aç ve susuz hayvanları besleyen, soğukta dışarıda kalan sokak hayvanlarına barınma imkanı sağlayan, hasta ya da yaralı olanları tedavi etmeye çalışan hayvanseverlere de destek olunması gerekir. Bu insani olduğu kadar dini bir vecibedir'

SEFA ŞAHİN - Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Salih Şengezer, "Görüntülerini büyük bir üzüntüyle izlediğimiz hayvanları darbeden, zarar veren veya onları yerlerde sürükleyen insanların önüne geçilmesi gerektiği kadar, aç ve susuz hayvanları besleyen, soğukta dışarıda kalan sokak hayvanlarına barınma imkanı sağlayan, hasta ya da yaralı olanları tedavi etmeye çalışan hayvanseverlere de destek olunması gerekir. Bu insani olduğu kadar dini bir vecibedir." dedi.

Şengezer, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü dolayısıyla İslam'da hayvanlara verilen değer konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İslam'ın buyurduğu ilkeler doğrultusunda hayvanları korumaya yönelik birçok tedbir alındığını belirten Şengezer, Osmanlı döneminde sahipsiz hayvanların bakım ve korunmasının devlet tarafından sağlandığını, bu kapsamda vakıflar kurulduğunu kaydetti.

Şengezer, son yıllarda özellikle hayvanlara yönelik şiddetle ilgili görüntülerin medyada yer aldığına işarete ederek şöyle konuştu:

"Görüntülerini büyük bir üzüntüyle izlediğimiz hayvanları darbeden, onlara zarar veren veya onları yerlerde sürükleyen insanların önüne geçilmesi gerektiği kadar, aç ve susuz hayvanları besleyen, soğukta dışarıda kalan sokak hayvanlarına barınma imkanı sağlayan, hasta ya da yaralı olanları tedavi etmeye çalışan hayvanseverlere de destek olunması gerekir. Bu insani olduğu kadar dini bir vecibedir."

- "Koyunlarını ve keçilerini kendisi sağdı"

Hazreti Muhammed'in yetiştiği coğrafyada birçok hayvan türü bulunduğunu anlatan Şengezer, Hz. Peygamber'in diğer peygamberler gibi çobanlık yaptığını, zaman zaman koyunları ve keçilerini kendisinin sağdığını söyledi.

Şengezer, Hazreti Peygamber'in atları çok sevdiğini, at yetiştirilmesini teşvik ettiğini ve "Onların kıyamete kadar hayra vesile olacak hayvanlar olduğunu" söylediğini ifade ederek şunları aktardı:

"Resulü Ekrem, Allah'ın bütün mahlukatına karşı sergilediği merhametli tavrı, hayvanlardan esirgememiş ve Allah'ın rahmetine mazhar olmanın şartı olarak yaratılanlara merhametli davranmayı önermiştir. 'Hayvanlar olmasaydı semadan yağmur inmezdi.' buyuran Hz. Peygamber, hiçbir günahı olmayan o canlıları, Yüce Allah'ın rahmet vesilesi olarak görmüştür. Bu nedenle başta yaşama hakkı olmak üzere beslenme, barınma ve korunma gibi yönlerden onların haklarına riayet edilmesini emretmiş ve hayvanların yaratılış amaçlarına uygun olarak kullanılmalarını istemiştir."

- "Hayvan refahının sağlanmasında işbirliği içerisindeyiz"

Diyanet İşleri Başkanlığınca geçen yıl ramazan ayının temasının "Üzerinde Her Canın Hakkı Var Bu Ramazan ve Her Zaman" olduğunu anımsatan Şengezer, insanların birbirlerine karşı haklarının yanı sıra hayvanların da insanların üzerinde hakkı olduğunu ifade etti.

Şengezer, Diyanet İşleri Başkanlığının hayvan istismarını önlemeye yönelik çalışmalarının devam edeceğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Din İşleri Yüksek Kurulumuz da dini bilgilendirme faaliyetleri çerçevesinde Başkanlığımızla koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Kurban ibadeti gibi doğrudan hayvanlarla ilgili konularda, ibadet zamanında ve öncesinde bilgilendirme çalışmalarını yoğunlaştırmaktadır. Bu dönemlerde ibadetin icrası sırasında hayvan refahının gözetilmesini ve sağlık açısından en uygun yolun izlenmesi gerektiğini hatırlatmaktadır. Yine Kurulumuz 'helal gıda' faaliyetleri çerçevesinde hayvansal gıdaların helallik ilkeleri doğrultusunda hazırlanması sırasında, hayvan refahının sağlanması konusunda ilgili kurumlarca işbirliği içerisindedir."

Kaynak: AA