Başkentin Suriyeli Çocuklarına Spor Eğitimi

Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen 600 Suriyeli ailenin çocuğu Altındağ Gençlik Merkezi'nde 4 ayrı branşta spor eğitimi alıyor Altındağ Gençlik Merkezi Müdürü Güner Ari:'Merkezimiz 2017 yılının mayıs ayında açıldı. İlk olarak 600 Suriyeli aileyi kaydettik' Merkezde spor yapan Suriyeli Zeyd:' Haftada 2 gün kick boks antrenmanlarına katılıyoruz' 'Burada olmaktan ve spor yapmaktan mutluyum'

ÖMER HAKAN KİBAR - Gençlik ve Spor Bakanlığının Altındağ Gençlik Merkezi'nde Suriyeli ailelere kaynaştırma programlarının yanı sıra çocuklara da spor eğitimi veriliyor.

Ankara'nın Altındağ ilçesindeki merkezde bakanlık, daha çok Suriyelilere yönelik projeler hayata geçiriyor.

Altındağ Gençlik Merkezi Müdürü Güner Ari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sportif ve sosyal faaliyetler düzenleyerek Suriyelileri topluma kazandırmak için gayret ettiklerini söyledi.

Ari, Suriyelilerin Altındağ bölgesinde yoğun bir şekilde bulunduklarını belirterek, 8 ile 29 yaş arasındaki misafirlerinin çeşitli alanlarda merkezlerinde eğitim gördüğünü anlattı.

Altındağ'daki Suriyelilerin faaliyetlere yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Ari, "Merkezimiz 2017 yılının mayıs ayında açıldı. İlk olarak 600 Suriyeli aileyi kaydettik. Bu kişiler merkezdeki tüm etkinliklere katılabiliyor." ifadelerini kullandı.

Sporda 4 branşta faaliyetlerini sürdürdüklerini aktaran Ari, "Kick boks, muay thai, tekvando ve satrançta eğitimler veriyoruz. Bizler onların yaşlarına bakmıyoruz. Bu insanlar, burada yaşamak ve Türkçeyi de bilmek zorunda." değerlendirmesini yaptı.

Ari, kayıtlı bulunan ailelerin buradaki en büyük sıkıntılarının kimlik sorunu olduğunu ifade etti.

Merkezdeki çalışmaların daha çok eğitim amaçlı olduğuna dikkati çeken Ari, "Tabii ki bunların bir kimlik sorunu var. Bu da zor ve uzun bir süreç gerektiriyor. Hemen lisans çıkartıp, entegre edemiyoruz." diye konuştu.

- "Türkiye'deki misafirperverlik konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyorlar"

Güner Ari, Suriyeli aile ve çocukların şu anda sunulan hizmetlerden memnun olduklarını dile getirdi.

Suriyelilerin Türk insanının misafirperverliğini iyi bildiklerini vurgulayan Ari, şunları kaydetti:

"Çalışma konusunda sıkıntıları bulunuyor. 300-500 kişinin çalışma izni var. Aralarında üniversite mezunu olanlar var. Türkiye'deki misafirperverlik konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyorlar. Suriye'deki durumun değişmesi durumunda dönmeyi düşünmek kişiler arasında değişkenlik gösteriyor. Burada doğup büyüyen çocuklar var."

- Zeyd: "Türkiye'de olmaktan mutluyum"

Altındağ Gençlik Merkezi'nde kick boks branşında Türk antrenörlerden eğitim alan 6 yaşındaki Zeyd İbni Ahsen, Türkiye'de bulunmaktan memnun olduğunu söyledi.

Merkezdeki herkesi çok sevdiğini belirten Zeyd, "Burada olmaktan ve spor yapmaktan mutluyum. Kardeşlerimle spor yapıyorum. Kick boks yapıyoruz. Haftada 2 gün kick boks antrenmanlarına katılıyoruz. Türkiye'de olmaktan mutluyum." diye konuştu.

Suriye'deki savaşın bitmesi durumunda dönüp, dönmeyeceklerine anne ve babasının karar vereceğini anlatan Zeyd, "Fakat ben burayı seviyorum. Annem izin verirse Türkiye'de kalırım. Türkler beni ve ailemi seviyor ama semtteki bazıları kötü davranıyor." ifadelerini kullandı.

Suriyeli Zeyd, kız kardeşleri Sece ve Dua İbni Ahsen ile Altındağ Gençlik Merkezi'ndeki antrenmanlara katılarak, kick boksta iyi birer sporcu olmak için mücadele ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA