Zırhlı Birlikler Okulu Darbe Davası

FETÖ'nün darbe girişiminde Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davaya devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 52 kişinin yargılandığı davaya tanık beyanlarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde görülen duruşmada astsubay İ.Y'nin tanık sıfatıyla ifadesi alındı.

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'da evde bulunduğu sırada Boğaz köprülerinin askerlerce kapatıldığı haberlerini gördüğünü anlatan İ.Y, bir süre sonra da sosyal medyadan darbe girişimi olduğuna dair paylaşımları gördüğünü ancak buna ihtimal vermediğini dile getirdi.

İ.Y, bir süre sonra birlikten aranarak göreve çağrıldığını, görev yerine gittiğinde kimsenin bir şeyden haberinin olmadığını, güvenlik amaçlı tedbirlerin alınmaya çalışıldığını anlattı.

İlerleyen saatlerde TRT'de okunan korsan bildirinin ardından olayların darbe girişimi olduğuna kesin kanaat getirdiğini beyan eden İ.Y, kendisinin bu girişimin bir parçası olmamaya karar verdiğini kaydetti.

Nizamiye bölgesine giderek neler yaşandığını anlamaya çalıştığı sırada içeri bir tankın girdiğini, tanktan inen bir teğmene nereden geldiklerini sorduğunda Jandarma Genel Komutanlığından geldiğini söylediğini bildiren İ.Y, kendisine darbe girişiminden bahsettiğinde teğmenin bundan haberinin olmadığını söylediğini belirtti.

İ.Y, bu esnada içeriden de dışarıya çıkmaya çalışan tankların olduğunu, darbeci grubun içinde bulunan albay rütbesinde birinin geldiğini ve kendisini yeni kurmay başkanı olarak tanıttığını ifade etti.

Bundan bir süre sonra da nizamiyeden içeriye davanın müştekilerinden Barış Dedebağı'nın giriş yaptığını kaydeden İ.Y, Dedebağı'nın sözde kurmay başkanına, "Sizi tanımıyorum, bu emirler kanunsuz." diyerek karşı çıktığını, albayın yanındaki teğmenlerin de bunun üzerine piyade tüfeği ile havaya ateş açtıklarını söyledi.

Tanık astsubay İ.Y, "Darbenin başarısız olacağını anlayanlar teslim olmaya başladılar. Bundan bir süre sonra da karargah ele geçirildi. Sabah saatlerinde de gözaltı ve tutuklamalar yapıldı." ifadelerini kullandı.

Tanık İ.Y'ye ifadesinden sonra yaptırılan teşhiste, darbe girişimi gecesi kendisini "yeni kurmay başkanı" olarak tanıtan kişinin sanık eski albay İsa Sancaklı olduğunu kaydetti.

- Eski tuğgeneral hakkında "ayırma" kararı

Tanıkların dinlenmesinin ardından, sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyesi de olan sanık eski tuğgeneral Ahmet Bican Kırker'in darbeye ilişkin suçlamalardan dosyasının ayrılmasına karar verildi.

Sanık Kırker'in, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "askeri komutanlıkların gasbı", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından dosyasının ayrılarak, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen "Genelkurmay çatı" davası ile birleştirilmesi kararlaştırıldı.

Eski tuğgeneral Kırker'in, "kamu malına zarar verme" ve "silahla tehdit" suçlarından yargılanmasına ise bu davada devam edilecek.

Duruşma, pazartesi gününe ertelendi.
Kaynak: AA