'Suriye'de Jeopolitik Mücadele' Konferansı

Kırklareli Üniversitesinde "Suriye'de Jeopolitik Mücadele" konferansı düzenlendi.

KLÜ konferans salonunda düzenlenen programa konuşmacı olarak MEF Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve BİLGESAM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu ile MEF Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Kibaroğlu konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Ayşegül Kibaroğlu, Türkiye ile Suriye ilişkilerinde sınır aşan sular olan Fırat ve Dicle nehirlerinin bir dış politika ve güvenlik konusu haline dönüşme sürecinin önemli aşamalarını anlatttı.

Türkiye’nin sorunu barışçıl yöntemlerle kalıcı bir şekilde çözmeye çalıştığını belirten Kibaroğlu, Suriye iç savaşında ortaya çıkan terör örgütü DEAŞ gibi devlet-dışı aktörlerin ve terör gruplarının hakim oldukları bölgelerde su kaynaklarını ve su yapılarını ele geçirmelerinin yarattığı insani krizlere değindi.

Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu ise Suriye'nin jeopolitik ve jeostratejik konumunun Türkiye açısından yakın geçmişte ve bugün hangi güvenlik tehditlerini ortaya koyduğunu ela alan konuşmasında, NATO üyesi bir ülke olmasına rağmen Türkiye'nin soğuk savaş dönemindeki boğu-batı kamplaşması ile oluşan dengeler sebebiyle, Suriye'nin teröre verdiği desteği engellemekte yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Kaynak: AA