Çubuk'ta Şakayık Çiçekleri Açtı

Ankara'nın Çubuk ilçesinde, halk arasında "aygülü" olarak bilinen endemik şakayık çiçekleri açtı.

Çubuk'ta Şakayık Çiçekleri Açtı
Çubuk Doğa Sevenler Derneği Başkanı Halil Basri Uluğ tarafından yaklaşık 10 gün önce Akkuzlu ile İmam Hüseyin mahalleleri arasında bin 400 metre rakımda yamaçta bulunan şakayık çiçekleri, görsel bir şölen sunmaya başladı.

Türkiye'nin birkaç bölgesinde yetiştiği bilinen ve EXPO 2016 Antalya'nın da sembol çiçeği şakayık, doğal güzelliğiyle büyülüyor. Bölgeye özel bir önem kazandırması beklenen şakayıklar, çiçek açmasıyla bölgede renk cümbüşü oluşturdu.

Şakayık çiçeklerinin bulunduğu alana giderek, zarar görüp görmediğini kontrol eden Uluğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede doğal olarak yetişen şakayıkların muhteşem bir görüntü oluşturduğunu söyledi.

Şakayık çiçeğinin ilçede düzenlenen Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali’nin sembol çiçeği olmasını istediklerini belirten Uluğ, gelecek yıllarda vatandaşların bu eşsiz manzarayı izlemek için bölgeye akın etmesini bekledikleri kaydetti.

Şakayıkların çiçek açtığını görünce çok mutlu olduğunu anlatan Uluğ, şöyle konuştu:

"İlk bulduğumuzda yaptığımız araştırmada bu bitkinin şakayık çiçeği olduğunu tespit ettik. Mor renklerde açmışlar. Her taraf aynı tonda çiçek açmış. İlk defa açtığında koyu bir tonda çiçek açıyor ama daha sonra dökülmeye başlarken ton rengi açılıyor. Bölgede sadece bulunduğumuz tepede bu çiçekler bulunuyor. Burası gerçekten bir doğa harikası olmuş. Bizi gerçekten çok mutlu etti, çok sevindik. On yıldır ilçede araştırma yapıyorum böylesi güzellikle ilk defa karşılaştım. Bu çiçeğin koruma altına alınması için gerekli girişimlerde bulunduk."

Yörenin şakayık çiçeği ile anılmasını ve tanıtımının yapılmasını isteyen Uluğ, "Çok iyi bir şekilde korumak şartıyla, iyi bir tanıtım da yapılırsa mevsiminde burası doğa sevenlerin ve fotoğrafçılarının akınına uğrayabilir." dedi.

Kaynak: AA