Yemen'de Husi Liderlerden Sammad'ın Öldürülmesi Savaşa Yeni Boyut Kazandırdı

Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Sammad'ın, geçen perşembe günü, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından öldürülmesi, Yemen'de hükümet güçleri ile Husiler arasındaki savaşa yeni bir boyut kazandırdı.

Yemenli araştırmacı ve uluslararası anlaşmazlıklar konusunda uzman Taha Yasin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasetin Husilerin öncelikleri arasında yer almadığını ve dolayısıyla Sammad'ın öldürülmesinin Husileri siyasi yönden fazla etkilemeyeceğini söyledi.

Yasin, Sammad'ın öldürülmesinin, Husileri, örgütün kuruluşundan bu yana kendi saflarında savaşan bir şahsiyet ve önemli bir lider olarak etkileyeceğini dile getirdi.

- Barış sürecini karıştırma

Husi liderin ölümü, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ve meşru hükümetin, Saade ilinin farklı yerlerinde Husilere karşı cephe açmak suretiyle uyguladığı askeri baskıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti.

Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Tarık Muhammed Abdullah Salih önderliğindeki güçler de ülkenin batı sahilinde koalisyon ve hükümet güçlerine destek veriyor.

Sammad, daha önce, Salih'in El-Hudeyde'yi kurtarmaya çalışan güçlerine ülkenin batı sahilinde karşı koyma tehdidinde bulunmuştu.

Ulusal orduda ismini vermek istemeyen askeri bir kaynak, hükümet güçleri ile koalisyonun elinde Husileri Saade kenti başta olmak üzere birçok cephede yorgun düşürecek ve telaşlandıracak projeleri bulunduğunu, bunun da Husilerin birinci derecede önemli liderlerini daha fazla açığa çıkarmalarını ve koalisyon güçleri tarafından kolay bir şekilde avlanmalarını sağlayacağını dile getirdi.

Sahadaki yeni askeri hareketlenmeler, Birleşmiş Milletler Yemen Özel Elçisi Martin Griffith'in taraflar arasında müzakereleri yeniden canlandırmak için başlattığı çabalarını etkileyebilir.

- İç komplo

Sammad'ın öldürülme şekli geniş yankı buldu.

Yemenli yazar ve analist Cemal Hasan, Husilerin, Sammad'ın öldürülmesini kolaylaştırdığını söylemenin "gerçeklere dayanmayan uydurma bir yorum" olduğunu dile getirdi.

Husilerin, kendilerine yönelik sert ve manevi darbe vuracak bir şeyi yapmayacaklarını ifade eden Hasan, içlerinde bir sorun yaşanması halinde bunu kendi aralarında halledeceklerini ve Sammad'ın örgütün kararıyla görevinden uzaklaştırılarak yerine başkasının atanabileceğini söyledi.

Yemenli yazar Hasan, Husilerin liderlerini ispiyonlamasına ihtimal vermezken, gözlemciler, Suudi Arabistan'ın Husi liderlerden 40 kişiye ulaşmak için koyduğu ödülün bu tür işlerden nemalanan bazılarının iştahını açabileceğini belirtiyor. Suudi Arabistan, listede ikinci sırada yer alan Sammad için 20 milyon dolar ödül koymuştu.

Gözlemciler, içten çözülme ve komplo teorisi bir kenara, Husilerin çok özel bilgilerine sahip olan ve basında tanınmayan liderlerini tanıyan eski Cumhurbaşkanı Salih'in oğlu Tarık Salih'in koalisyon güçlerine katılmasının hedef alınacak Husi liderlerin listesinin açığa çıkmasına katkıda bulunduğunu kaydediyor.

Kaynak: AA