Okullarının Bahçesinde Sebze Yetiştirecekler

Muğla'nın Marmaris ilçesinde öğrenciler, okullarının bahçesindeki toprağı hazırlayarak domates, salatalık, biber, marul ve karpuz fideleri dikti.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde "Tohumlar Okullarda Filizleniyor" projesi kapsamında öğrenciler, okulların bahçesine domates, salatalık, biber, marul ve karpuz fidelerini toprakla buluşturdu.

Bayır Mahallesi Muhittin Çoban Ortaokulu öğrencileri, kardeş okulları Çağdaş Bilim Ortaokulu öğrencileri ile okullarının bahçesini "Tohumlar Okullarda Filizleniyor" projesi kapsamında sebze ekimi için hazırladı.

Marmaris Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri rehberliğinde bahçeyi hazırlayan öğrenciler, domates, salatalık, biber, marul ve karpuz fidelerini öğretmenleriyle dikti.

Öğrenciler fidelerin bakımlarını, gelişimlerini ve hasadını da Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinin gözetiminde yapacak.

Marmaris İlçe Müdürü Züleyha Aldoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketen değil, üreten bir nesil istediklerini ve "Tohumlar Okullarda Filizleniyor" projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Mutlu, sağlıklı, milli ve yerli bir nesil için çaba gösterdiklerini aktaran Aldoğan, "Çocuklarımız domatesi, salatalığı anneleri masaya getirdiğinde görüyor görüyor. Bunların nasıl yetiştiğini, öyküsünü yaşamaları adına, sahiplenmelerini ve emek vererek büyütmesini istedik. Bütün bunları fideleri ekerek, büyümesini gözlemleyerek öğrenmeleri, hayatın içinde tüketen değil üreten bir nesil için bu projeyi başlattık. Bu projeyi bütün okullarımızda hayata geçireceğiz." dedi.

Marmaris Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nejmettin Kaya da "Tohumlar Okullarda Filizleniyor" projesini Milli Eğitim Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlü ile Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü kurumlar arası işbirliği içinde hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Bütün işlemlerde sadece rehberlik yaptıkları projenin her safhasında öğrencilerin uygulamada olduğunu anlatan Kaya, "Önce fide dikimi için çocuklarımızla toprağı hazırladık. Damlama sula sistemi hazırladık. Bugün de fidelerimizi diktik. Gübreleme nasıl yapılır, toprak nasıl sürülür, fide nasıl dikilir? Uygulamalı eğitim verdik." diye konuştu.

- "Fide nasıl bir şeydir?' öğrendiler"

Kaya, amaçlarının özellikle kırsalda yaşayan çocukların tarımsal verilerine katkı sunmak ve tarımsal verilerini ölçmek olduğunu belirtirkerek, şunları kaydetti:

"Kırsaldaki çocuklarımızın yanı sıra şehirde yaşayan çocuklarımızın da yediğimiz gıdaların geçtiği yolları öğrenmesi büyük katkı sağladı. 'Fide nasıl bir şeydir?' öğrendiler. Fide dikiminden hasata kadar bütün işlemleri çocuklarımızla yapacağız. Bu arada hastalık ve zararlı böcekle mücadeleyi doğal yöntemlerle nasıl yaparız? Uygulamalı olarak göstereceğiz. Tohumların hangi yollardan, hangi zahmetlerle üretildiğini öğrencilere uygulamalı gösteriyoruz ki sebze ve meyvelerin kıymetini daha iyi bilsinler."

İlk uygulamadaki alanın deneme parseli olduğuna dikkati çeken Kaya, daha büyük parsellerde daha fazla katılımla projeyi geliştireceklerini aktardı. Kaya, Erasmus gibi AB'ye proje hazırlayacaklarını kaydetti.

Kaya, öğrencilere gıda ve tohum konusunda İsrail ya da başka bir ülkeye bağımlı olmadıklarını ve Türkiye'nin kendi tohumunu üretmekle kalmayıp başka ülkelere de sattığını aktardıklarını vurguladı.
Kaynak: AA