Malazgirt Meydan Muharebesi Ve Sultan Alparslan Uluslararası Sempozyumu Başladı

Malazgirt Meydan Muharebesi ve Sultan Alparslan Uluslararası Sempozyumu, açılış töreni ile başladı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Muş Alparslan Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Malazgirt Meydan Muharebesi ve Sultan Alparslan Uluslararası Sempozyumu, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Muş Valisi Aziz Yıldırım ve il protokolünün katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.

Muş Alparslan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, büyük işlere imza atılması için tarih bilmenin önemine değindi. 1071 yılında kendisinden 4 kat büyük Bizans ordusunu yenerek büyük bir zafer kazanan Selçuklu ordusunun, Türk tarihinde bir dönüm noktası olan zafere imza attığını belirten Bakan Eroğlu, düzenlenen toplantının bu büyük zaferi anmak bakımından önemli olduğunu dile getirdi. Bugüne kadar sönük kutlanan zaferin, geçtiğimiz 26 Ağustos’ta gerçekleştirilen törenle on binlerce vatandaşın katılımıyla kutlandığını söyleyen Bakan Eroğlu, bu yıl Bakanlık tarafından yapılacak olan Malazgirt Meydan Muharebesi Milli Park alanında kutlamaların artık daha da coşkulu şekilde gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Malazgirt Zaferi’nin önemine dair bir konuşma gerçekleştiren Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Malazgirt Zaferi ile Selçukluların şahsında İslam medeniyetinin tekrar yükselişe geçtiğini ifade etti.

Zaferin kazanılmasında birlik ve beraberlik duygusuna ve yükselen bilimin etkisine dikkat çeken Turan, zafer öncesinde İslam dünyasının bugünü kıskandıracak bir birlik ve beraberlik içinde bulunduğunu, bunun yanında Selçuklulardaki matematiğin o dönemde Bizans’ın ilerisinde bulunduğunu dile getirdi.

Milli Parklar Genel Müdürü Nurattin Taş, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Muş Valisi Aziz Yıldırım’ın da birer selamlama konuşması yaptığı töreni çok sayıda akademisyen ve öğrenci izledi. Konuya dair gerçekleştirilen son çalışmaların paylaşılacağı sempozyum, iki gün sürecek.
Kaynak: İHA