Kuzey İrlanda'daki DUP'tan May'e Brexit Uyarısı

Kuzey İrlanda'daki birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) Genel Başkan Yardımcısı Dodds: 'Eğer hükümet Kuzey İrlanda'nın isteğine karşı davranır, gümrük birliği, tek pazar düzenlemesi, İrlanda Denizindeki sınırla ilgili konularda anlaşmazsa ve bölgenin farklı muameleye tabi tutulacağını önerirse, bizim için çok büyük olan bir kırmızı çizgiyi geçmiş olur'.

Kuzey İrlanda'daki İngiltere ile birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP), Brexit'in ardından Kuzey İrlanda'nın, gümrük birliği ve Avrupa Birliği (AB) tek pazarında bırakılmasıyla "kırmızı çizgilerinin geçilmiş olacağını" bildirdi.

DUP'un Genel Başkan Yardımcısı Nigel Dodds, "ConservativeHome" adlı siyasi içerik üreten internet sitesine verdiği röportajda, İngiltere Başbakanı Theresa May ile Brüksel arasında yapılacak anlaşmada Kuzey İrlanda'nın geleceğini ilgilendiren konulara ilişkin uyarıda bulundu.

Dodds, "Hükümet, konu Brexit ve Birleşik Krallık'a gelince, Birleşik Krallık'ın tüm kurumlarıyla birlikte AB'yi terk etmesi gerektiğini iyi biliyor. Bu bizim için mutlak bir kırmızı çizgidir. Eğer hükümet Kuzey İrlanda'nın isteğine karşı davranır, gümrük birliği, tek pazar düzenlemesi, İrlanda Denizinde sınırla ilgili konularda anlaşmazsa ve bölgenin farklı muameleye tabi tutulacağını önerirse, bizim için çok büyük olan bir kırmızı çizgiyi geçmiş olur." şeklinde konuştu.

May'in azınlık hükümetine dışarından destek veren DUP'un İrlanda sınırı konusunda itirazları zaman zaman May hükümetinin Brexit programında aksamalara sebep oluyor.

DUP, Kuzey İrlanda'yı gümrük birliği ve tek pazar içinde bırakacak bir anlaşmanın, bölgeyi AB'den ayrılacak İngiltere'den koparacağını savunuyor. Ayrıca DUP'un İngiltere'den kopma kaygısında siyasi değerlendirmelerin yanı sıra, bölgenin ticaretinin ezici kısmını İngiltere ile gerçekleştirmesinin de etkili olduğu belirtiliyor. DUP, Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki bir sınır olmamasını temin edecek anlaşmanın, İngiltere ile arasına fiziki bir sınır getirmesi ihtimaline karşı çıkıyor.

İngiltere, Haziran 2016'da yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, Mart 2017'de de Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ın Brexit sonrasında AB ile tek kara bağlantısı olarak kalacak İrlanda-Kuzey İrlanda arasındaki sınır, Brexit müzakerelerindeki en önemli konular arasında yer alıyor. AB ve AB üyesi İrlanda, adada fiziki bir sınıra dönülmesine karşı çıkarken, gümrük birliği ve ortak pazarın yaratacağı sorunların nasıl çözüleceği belirsizliğini koruyor.

- İrlanda sorunu

Kuzey İrlanda'nın, Birleşik Krallık'ın parçası kalmasını isteyen Protestan birlik yanlıları ile ülkenin İrlanda Cumhuriyeti'nin parçası olmasını isteyen Katolikler arasındaki anlaşmazlık ve şiddet eylemleri 1970'lerden bu yana çok sayıda kişinin hayatına mal oldu.

Soruna siyasi çözüm arayışları çerçevesinde Birleşik Krallık ve İrlanda hükümetleri ile Kuzey İrlanda'daki partilerin sürdürdüğü barış görüşmeleri, 1998 tarihli Belfast Anlaşması (Hayırlı Cuma Anlaşması) ile yeni bir döneme girdi.

Kuzey İrlanda barış sürecinde kilometre taşı olarak nitelendirilen anlaşmada, ülkenin yönetiminde iktidarın birlik ve bağımsızlık yanlıları arasında paylaşılmasını da içeren, istikrarlı bir siyasi düzenin kurulmasına yönelik adımlar yer alıyor. Anlaşma ayrıca, İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında siyasi, ticari ve kültürel geçişkenliği temin eden koşulları içeriyor.

Brexit'in ardından İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasında serbest dolaşım ve ticaretin ortadan kalkması halinde adada geçmişteki çatışma ortamına dönülmesinden endişe ediliyor.

Kaynak: AA