Nevşehir'den Kısa Kısa

Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde (NEVÜ) konser verdi.

NEVÜ Birlik Kulübü tarafından organize edilen etkinlikle Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde sahne aldı.

Koro, şef Kenan Çimtay yönetiminde verdiği konserde, çeşitli yörelerden türküler seslendirdi. Koroya, zaman zaman dinleyiciler de eşlik etti.

Program sonunda, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin, koro şefi Çimtay'a plaket takdim etti.

- NEVÜ'de "Dünya Dili Türkçe" konferansı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dünyası Kültür Topluluğu işbirliğinde "Dünya Dili Türkçe" konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Özkan konuşmacı olarak katıldı.

Özkan, NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansta yaptığı konuşmada, Türkçe'nin 6. yüzyıldan beri bir yazı dili olduğunu, 7 bağımsız Türk devletinde resmi devlet dili, 12 özerk bölgede resmi dil, bazı Avrupa ve Asya ülkelerinde azınlık veya bölge dili, Avrupa Birliği, Amerika, Afrika ülkelerinde göçmen dili olarak kullanıldığını belirterek, "Türkçe, 200 milyonu aşkın insanın konuşma ve yazı dili olarak kullandığı bir dildir. Binlerce yıllık bir iletişim dili olan Türkçe, batıda Macaristan, doğuda Moğolistan kuzeyde Sibirya, güneyde Afrika'ya kadar uzanır ve bu coğrafyalarda derin izler bırakmıştır." dedi.

Türkiye'nin güçlenmesi ile birlikte Türkiye Türkçesinin ortak bir iletişim dili olma yolunda önemli mesafeler kat ettiğini ifade eden Özkan, Türk fikir adamı İsmail Gaspıralı'nın "Dilde, işte, fikirde birlik" düşüncesine vurgu yaparak günümüz Türk dünyasında ortak bir dil oluşabilmesi için çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.

Program, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Kaynak: AA