AİÇÜ'de 'Farkındalığın Bilimi Olarak Sosyoloji' Konferansı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde (AİÇÜ), "Farkındalığın Bilimi Olarak Sosyoloji" konulu konferans düzenlendi.

AİÇÜ Kültür ve Kongre Merkezi Selçuklu Salonundaki konferansa, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldız Akpolat konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına sosyolojiyi açıklayarak başlayan Akpolat, sosyolojinin toplumsal hayata dair bir bilim olduğunu söyledi.

Sosyoloji biliminin farkındalık uyandırmaya katkıda bulunduğunu anlatan Akpolat, "Sosyoloji, toplumun bir parçası olan insanın zihin emeğiyle, el emeğiyle toplumsal dönüşüme, toplumsal kalkınmaya katkıda bulunabilme bilincidir. Sosyoloji, 19. yüzyılda modern toplumun sorunlarına çözüm üretmek için inşa olmuş bir bilim dalıdır. Yani sosyolojinin amacı, toplumsal sorunlara çözüm üretmektir. Bunun bir ayağı teori ise bir ayağı da toplumun kendisidir. Toplumla teori arasında aracılık yapanlar da biz insanlarız. Bu itibarla insanlarda bilinç yaratmak sosyolojinin en temel vazifelerinden biridir." diye konuştu.

Modernlik konusuna da değinen Akpolat, modernliğin batıda 500 yıllık bir sürecin ürünü olduğunu belirtti.

İçinde reform, Rönesans hareketleri, kentleşme, demokratikleşme, ulus devletin kurulması gibi pek çok faktörün yer aldığını aktaran Akpolat, modernliğin kendi sorunlarını da birlikte ürettiğini ve sosyolojinin de bu sorunlara çare olmak için inşa edildiğini vurguladı.

Program, Rektör Vekili Prof. Dr. Faruk Kaya'nın Akpolat'a teşekkür plaketi taktim etmesi ile sona erdi.

Konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Şimşek, idari ve akademik personel ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA