25 Yılda 5 Bin Doğuma Tanıklık Etti

Bitlis'in Ahlat ilçesinde emekli ebe Emine Taşgit, 25 yıllık meslek hayatı boyunca yaklaşık 5 bin bebeğin doğumuna tanıklık etti.



Meslek hayatına 1973'te Ahlat Devlet Hastanesi'nde başlayan ve 1998'de emekli olan Taşgit, görev yaptığı sürede birçok annenin evlat sevincine ortak oldu.

Taşgit, görev yaptığı sürede yaklaşık 5 bin bebeğin doğumuna tanıklık ederken, annelere destek ve moral verdi.

Zamanla yarışıp bebeklerin sağlıklı doğması için yıllarca çaba harcayan Taşgit, sorunlu doğumlarda ise anne ve babalar gibi büyük üzüntü yaşadı.

- "Tüm riskleri göze alıp çalıştım"

Taşgit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek hayatı boyunca birçok zorlukla karşılaştığını ancak yılmadan yoluna devam ettiğini söyledi.

Göreve başladığı Ahlat Devlet Hastanesi'nde ilk başlarda 2 pratisyen doktor, 2 ebe ve 2 hemşire olarak görev yaptıklarını anlatan Taşgit, "Ahlat'ta o tarihlerde tek ebe ben değildim ancak doğumların hemen hemen hepsine ben gidiyordum. Gittiğim doğumlarda başarılı olduğum için bir süre sonra tercih edilir oldum." dedi.

Taşgit, eskiden çok fazla araç olmadığını bu nedenle doğum vakalarının büyük bölümüne yürüyerek gitmek zorunda kaldığını ifade etti.

İlçede çok fazla kadın doğum uzmanı bulanmadığından o dönemlerde doğumların genellikle ebeler tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren Taşgit, şöyle konuştu:

"Ben evlere gidip tüm riskleri göze alarak doğum yaptırıyordum. Allah'ın izniyle hepsini başarıyla tamamladım. Gece sabaha kadar doğumda kalırdım. Sabah uyumadan tekrar mesaimin başına dönerdim. Yoğun çalışma temposu nedeniyle çocuklarıma yeteri kadar zaman ayıramazdım. Mesleğim uğruna çocuklarımı, ailemi ihmal ettim. Aileler, çalıştığım doktorlardan bana özel izin alıp, doğuma götürüyorlardı."

Kış mevsiminin oldukça sert geçtiği ilçede bazen kilometrelerce yolu yürüyerek doğuma gittiğini anlatan Taşgit, şu ifadeleri kullandı:

"Bir gece evde otururken, Uludere köyünden evime geldiler, doğuma çağırdılar. Araç yok, yollar kapalı, ben önce gidemeyeceğimi söyledim ancak hastanın durumunun ağır olduğunu öğrenince eşimle birlikte kar kışta evden çıkarak bir buçuk saat yürüyüp köye vardık. Kadının durumu gerçekten kötüydü. Müdahale ederek normal doğumu zor da olsa Allah'ın yardımı ile gerçekleştirdim."

- "5 bin bebeği torunum gibi görüyorum"

Taşgit, hastaları sürekli normal doğuma yönlendirdiğini, meslek hayatı boyunca en çok 10 hastayı sezaryen için hastaneye gönderdiğini ifade etti.

Doğum yaptırdığı birçok bebeğe kendi isminin verildiğini dile getiren Taşgit, "Meslek hayatım boyunca doğumunu yaptırdığım yaklaşık 5 bin bebeği torunum gibi görüyorum. Şu anda benim kaymakam, hakim, avukat, doktor torunlarım var." dedi.

Taşgit, günümüzde görev yapan sağlık personeli, ebe, hemşire ve doktorların, kendi dönemlerine göre daha rahat çalıştıklarını, istedikleri araç ve gereçlere sahip olduklarını belirtti.

Görev yaptığı sürede birçok anısı olduğunu dile getiren Taşgit, "Kaymakamlardan biri beni aradı. Eşinin doğumu olduğunu söyledi. Ben hemen kaymakam konutuna gittim. Kapıdan içeri girdim. Eldivenlerimi takıyordum ki doğum gerçekleşti. Bana hiçbir iş kalmadan doğum oldu. Bu unutamayacağım bir anı." diye konuştu.

Kaynak: AA