'YTB İle İşbirliği Anlaşması İmzalamak İstiyoruz'

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Özbekistan Başbakanlık Milletlerarası İlişkiler ve Yabancı Ülkelerle Dostluk İlişkileri Komitesi arasında işbirliği anlaşması imzalanacak Komite Başkanı Kurbanov: 'En kısa zamanda yeniden bir araya gelerek, YTB ile işbirliği anlaşması imzalamak istiyoruz'.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, Özbekistan'da bir dizi temaslarda bulundu.

Aralarında, Uluslararası Öğrenciler Daire Başkanı Murat Kazancı ve uzman Gürkan Polat'ın da yer aldığı YTB heyeti, Özbekistan Başbakanlık Milletlerarası İlişkiler ve Yabancı Ülkelerle Dostluk İlişkileri Komitesi Başkanı Rustam Kurbanov ile görüştü.

Yusuf ve Kurbanov, taraflar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve üst seviyeye çıkarılmasına ilişkin meselelerin ele alındığı görüşmede, YTB ile Komite arasındaki işbirliğini öngören anlaşmanın en kısa zamanda imzalanması konusunda mutabık kaldı.

Yusuf, devlet başkanlarının iki ülkenin tüm alanlardaki ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda çok istekli olduklarını vurgulayarak, kendilerinin de iki ülke arasındaki ilişkileri üst seviyeye çıkarmak ve kardeş Özbek makamlarıyla daha sıkı ilişkiler kurmak için çaba gösterdiklerini belirtti.

Kurbanov da YTB'nin tecrübe ve deneyimlerinden istifade etmek istediklerini belirterek, "En kısa zamanda yeniden bir araya gelerek, YTB ile işbirliği anlaşması imzalamak istiyoruz." dedi.

Yusuf, ülkedeki temasları kapsamında Yüksek ve Meslek Eğitimi Bakan Yardımcısı Uzakbay Begimkulov ile bir araya gelerek, Özbekistan ile Türkiye arasındaki eğitim alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve Özbek öğrencilerin Türkiye'de eğitimi konularını görüştü.

Özbekistan Cumhurbaşkanlığına bağlı "İstedad" Fonu Direktör Yardımcısı Bahadır Ganiyev, Bağımsız Basın ve Haber Ajanslarını Destekleme ve Geliştirme Fonu Direktörü Said-Abdulaziz Yusupov, Cumhurbaşkanlığına bağlı Stratejik ve Bölgesel Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Vladimir Narov ve Kamu Yönetimi Akademisi üst düzey yönecileriyle birer görüşme yapan Yusuf, bu görüşmelerde taraflar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, eğitim alanlarındaki işbirliği konularında fikir alışverişinde bulundu.

Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) Taşkent Program Kordinatörü Ali İhsan Çağlar'ı da makamlarında ziyaret eden Yusuf ve beraberindeki heyet ayrıca Özbekistan'da faaliyet yapan Ahıska Türkleri Kültür Merkezi Başkanı Ömer Salman ile bir araya geldi.

Yusuf, Özbek makamlarıyla yaptığı görüşmelerde eğitim alanındaki işbirliğinin geliştirilmesi meselelerini ele aldıklarını, ayrıca Özbek yetkililere Türkiye'nin diaspora tecrübelerini aktardıklarını belirtti. Yusuf, Özbekistan ile eğitim alanındaki ve YTB'nin Türkiye bursları kapsamındaki ilişkilerinin istenilen düzeyde olmadığını hatırlatarak, bu görüşmelerde söz konusu alanlardaki işbirliğinin üst seviyeye çıkarılmasına ilişkin olumlu görüşmelerde bulunduklarını dile getirdi.

Kaynak: AA