'Kakava-Hıdrellez Şenlikleri Turizmi Hareketlendirdi'

Edirne Belediye Başkanı Gürkan: 'Oteller aylar öncesinden doldu. Kakava'ya gelecekleri bekliyoruz' 'Kakava'ya geçen yıl 30 bin kişi gelmişti. Bu yıl bunun iki katı olmasa bile ona yakın bir rakam olacağını tahmin ediyorum'

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Oteller aylar öncesinden doldu. Kakava'ya gelecekleri bekliyoruz." dedi.

Gürkan, belediye meclis salonunda düzenlenen toplantıda, bir gazetecinin sorusu üzerine, Edirne'de her yıl düzenlenen "Kakava-Hıdrellez Şenlikleri"nin 5 Mayıs'ta Sarayiçi'nde yapılacağını söyledi.

Saray Yeri Ören Projesi'nin şenlikleri biraz etkileyebileceğini belirten Gürkan, ", Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile görüşmelerimizde Kakava'da ve Kırkpınar'da o bölgenin kullanımına izin verilebileceği şeklinde görüş belirttiler. Kakava'yı aynı yerinde yapacağız." dedi.

"Kakava, otellerde yoğunluk oluşturdu mu, ne kadar turist bekliyorsunuz?" sorusuna Gürkan, "Oteller aylar öncesinden doldu. Kakava'ya gelecekleri bekliyoruz ama Edirne'de yılın bir günü dolacak diye yatırım yapmıyorlar. Edirne'nin turizm anlamında gittiği yön belli. Şehre giren ziyaretçi sayısı her geçen yıl daha da arttıyor. Hafta sonu Edirne'de yoktum ama arkadaşlarım 'Karaağaç tarafına 1,5 saatte gidemedik diyorlar. Bu turizm alanında doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Yatırımcıların Edirne ile ilgili yatırım yapmalarını bekliyoruz. Buradaki turizm pastası büyüyor ve daha gelişiyor. O zaman yatırımcılar da buraya gelip yatırımlarını yapacak diye bekliyoruz. Kakava'ya geçen yıl 30 bin kişi gelmişti. Bu yıl bunun iki katı olmasa bile ona yakın bir rakam olacağını tahmin ediyorum." yanıtını verdi.

- "Kırkpınar erken seçime denk geldi"

"Erken seçim tarihi, 2-8 Temmuz'da yapılması planlanan 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri tarihini değiştirecek mi?" yönündeki soru üzerine Gürkan, "2016'da Kırkpınar darbe girişimine denk geldi. 2017'de 15 Temmuz etkinliklerine denk geldi. Bu yılın tarihini belirlerken, '15 Temmuz etkinliklerine denk gelmesin.' Bir hafta öne çektik. 2-8 Temmuz tarihleri arasına çektik. Bu sefer de erken seçime denk geldi. Sabah güreş federasyonu başkanı ile görüştüm. Akşam üzeri tekrar görüşeceğiz. Bir hafta ertelemeyi değerlendiriyoruz ama henüz karar vermedik. Tabii buna bu hafta içinde karar vermemiz gerekiyor. Bugün, yarın... Bizler de gelecek misafirler için, davetiyeler için, biletler için bir sürü angajmanlara giriyoruz. Dolayısıyla bir hafta ertelersek 9-15 Temmuz tarihlerine denk gelecek. En son gün 15 Temmuz'a denk gelecek ama iki hafta da ertelemek mümkün değil. Bu yıl sıcaklar çok erken bastırdı. Bugün en geç yarın kararını verip açıklayacağız." diye konuştu.

- Kent Müzesi'ne Oral Onur arşivi

Belediye Başkanı Gürkan, 2013'te hayatını kaybeden tarihçi-yazar Oral Onur'un, Edirne'nin geçmişinde önemli izleri olduğunu söyledi. Onur'un Edirne tarihini geleceğe taşıyan çok sayıda çalışma yaptığını belirten Gürkan, oğlu Altay Onur'un babasının arşivindeki 170 eserini Edirne Kent Müzesi kütüphanesine bağışladığını ifade etti. Gürkan, Edirne Kent Müzesi kütüphanesi'ne Oral Onur Kütüphanesi isminin verileceğini kaydetti.

Altay Onur da babasıyla ilgili anılarını paylaşırken gözyaşlarına hakim olamadı. Babasının diğer koleksiyonlarını da ilerleyen dönemde kütüphaneye bağışlayacağını aktaran Onur, tarihçi-yazar Oral Onur'un hatıralarıyla ilgili bir kitap hazırlandığını belirtti.

Kaynak: AA