Angola'da Genelkurmay Başkanı İle Dış İstihbarat Başkanı Görevden Alındı

Kritik görevlerdeki iki yöneticinin isimleri 50 milyar dolarlık yolsuzluk soruşturmasında geçiyor.

ANKARA - Güney Afrika ülkesi Angola'da Genelkurmay Başkanı General Geraldo Sachipengo Nunda ile Dış İstihbarat Başkanı General Fernando Garcia Miala, 50 milyar dolarlık yolsuzluk soruşturması kapsamında görevden alındı.

Angola basınındaki haberlere göre, Cumhurbaşkanı Joao Lourenço, iki generalin yanı sıra 5 yüksek rütbeli subayı daha görevden aldı. Lourenço, General Nunda'nın yerine General Antonio Egidio de Sousa Santos'u getirdi.

General Nunda ile diğer üst düzey komutanların adı, bir süredir savcılar tarafından yürütülen, 50 milyar dolarlık kara para aklama ve yolsuzluk soruşturmasında geçiyordu.

Eski Angola Cumhurbaşkanı Jose Eduardos Dos Santos, Ağustos 2017'de görevinden ayrılmadan önce ordudaki bazı üst düzey görevlerde tayinleri 8 yıl boyunca donduran bir yasayı onaylamıştı ancak Lourenço, göreve geldiğinden beri en az 10 üst düzey devlet görevlisini ve eski Cumhurbaşkanı Dos Santos’un yakınlarını görevden aldı.

Lourenço, ülkenin varlıklarını yöneten fonun başında bulunan ve ulusal petrol şirketini yöneten eski cumhurbaşkanının iki çocuğunu daha önce görevden almış, haklarında 1,5 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle soruşturma açmıştı.
Kaynak: AA