Türkiye'nin 'Gökyüzündeki Askerleri' Daha Da Güçlendi

Milli ve yerli imkanlarla geliştirilen, seri üretimine başlanan STM'nin kamikaze drone'ları güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda yenilendi Yeni kamikaze drone ALPAGU Blok II, optimize edilmiş aerodinamik tasarımı, artırılmış mühimmat kapasitesi ve gelişmiş hedef işaretleme sistemleriyle tehditlerin daha etkin şekilde bertaraf edilmesiyle öne çıkıyor KARGU, yeni tasarımında farklı tipte patlayıcı taşıma kabiliyeti eklenerek geliştirildi Yenilenen kamikaze drone'lar ilk kez Eurasia Airshow'da sergilenecek.

GÖKSEL YILDIRIM - Türkiye'nin insansız hava aracı teknolojilerinde geldiği noktayı ortaya koyan ve "Türkiye'nin gökyüzündeki yeni askerleri" olarak nitelendirilen kamikaze drone'lar kısa sürede daha da güçlendi.

Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin (STM) milli ve yerli imkanlarla geliştirdiği, seri üretimine başlanan kamikaze drone'lar güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda yenilendi.

Türkiye'nin kamikaze drone'ları şimdiye kadar gerçekleştirilen faaliyetlerde elde ettikleri başarıyla asimetrik harp ve terörle mücadelede etkin rol alacağını ispatladı.

Bu başarıyla yetinmeyen STM, yeni taktik ve saha ihtiyaçları çerçevesinde kamikaze drone'ları geliştirdi. İlk modeline göre çok daha büyük ve güçlü olarak yenilenen sabit kanatlı kamikaze drone ALPAGU Blok II ile geliştirilen döner kanatlı kamikaze drone KARGU, artırılmış mühimmat kapasiteleri ve yüksek vuruş kabiliyetleriyle hedefleri daha etkin biçimde etkisiz hale getiriyor.

- "Operasyon gücüne büyük katkı sağlayacak"

STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedeflerinin otonom sistemler konusunda dünyada önemli projelere imza atmak olduğunu belirtti.

Türkiye'nin kritik teknolojiler ve özgün mühendislik çözümleri konusunda büyük ilerlemeler kaydettiğini, geliştirdikleri akıllı ve otonom sistemlerin de bu ilerlemeye önemli katkılar sağladığını söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yenilenen kamikaze drone'larımız ALPAGU ve KARGU, üstün taktik yetenekleri, özel tasarlanmış yüksek vuruş kabiliyetleri ve yapay zeka teknolojileri sayesinde düşman unsurlara sürpriz saldırılar düzenleyerek operasyon gücüne büyük katkı sağlayacak."

STM olarak Türkiye'nin harekat ihtiyaçlarına en iyi çözümleri sunmak için Ar-Ge yatırımlarına devam edeceklerini dile getiren Yılmaz, "Bu çalışmalarımız neticesinde Türkiye'nin dünyada önemli bir oyuncu haline gelmesini hedefliyoruz. Uzak Doğu'dan Afrika'ya, Asya'dan Güney Amerika'ya kadar dünyanın dört bir yanından kamikaze drone'larımıza gösterilen yoğun ilgi, bu hedefe ulaşmak için bizleri motive ediyor." dedi.

- Drone sürüleri de yolda

Yılmaz, STM'nin yapay zeka marifetiyle evrimleşmiş "drone sürülerine" yönelik yürüttüğü çalışmadaki son duruma ilişkin de bilgiler verdi.

Gelişmiş yapay zeka kabiliyetine sahip "otonom drone sürüleri" üzerinde çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Yılmaz, yakın zamanda çoklu drone gruplarının birlikte görev yapabilmelerini sağlayan projelerini tamamlayacaklarını bildirdi.

- Vuruş kabiliyeti artırıldı

ALPAGU, ALPAGU Blok II, KARGU ve keşif maksatlı TOGAN'dan oluşan STM'nin otonom drone sistemleri, gelişmiş görüntü işleme ve yapay zeka algoritması, üstün kamera sistemleri ve farklı tipte patlayıcı seçenekleriyle dikkati çekiyor.

Yeni kamikaze drone ALPAGU Blok II, optimize edilmiş aerodinamik tasarımı, artırılmış mühimmat kapasitesi ve gelişmiş hedef işaretleme sistemleriyle tehditlerin daha etkin şekilde bertaraf edilmesiyle öne çıkıyor.

ALPAGU Blok II'nin bir başka dikkat çekici özelliği ise araca veya zemine monteli çoklu fırlatıcı sistemiyle aynı anda birden fazla atılabilme kabiliyetine sahip olması. Bu özelliği sayesinde kalekol gibi yüksek güvenlikli alanlar veya kara araçları ve deniz platformları üzerine monte edilerek istenildiği takdirde tekrar kullanılabilecek.

Döner kanatlı kamikaze drone KARGU'da ise yenilenen tasarım ve farklı tipte patlayıcı taşıyabilme kabiliyetleri öne çıkıyor.

Yenilenen kamikaze drone'lar, 25-29 Nisan'da Antalya'da gerçekleştirilecek Eurasia Airshow'da ilk kez sergilenecek.

STM, ticari ve askeri havacılık sektörünün global ve bölgesel oyuncularını, savunma sanayisinin lider markalarını bir araya getirecek Eurasia Airshow'da, askeri, sivil havacılık çözümlerini; uzay çalışmaları alanında geliştirdiği ürünleri tanıtacak.

- Stratejik çalışma alanları

STM, savunma sanayisine mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında çeyrek asırdan uzun süredir hizmet veriyor.

Şirket, sahip olduğu temel kabiliyet ve teknolojileri askeri deniz platformlarından uydu çalışmalarına, siber güvenlikten büyük veri analitiği ve yapay zeka uygulamalarına varan stratejik alanlarda kullanarak Türkiye'nin ve dost ülkelerin ihtiyacı olan kritik alanlarda çalışmalar yürütüyor.

Kaynak: AA