Karadere, Kirliliği Ve Pis Kokusuyla Alarm Veriyor

Karacabey'in kırsal Sultaniye, Akhisar, Tophisar ve İsmetpaşa mahallelerinde ikamet eden vatandaşlar, mahallelerinin yakınından geçen Karadere'deki kirliliğe dikkati çekmek için eylem yaptı.

İlçeye bağlı kırsal Sultaniye Mahallesi'nde toplanan mahalle sakinleri, ellerinde dövizlerle Karadere'deki pisliğe dikkati çekti.

Grup adına yaptığı basın açıklaması yapan DOĞADER Başkanı Caner Gökbayrak, derede dayanılamayacak derecede ciddi bir koku olduğunu söyledi.

Derenin bu kadar kötü halde olmasının içler acısı olduğunu ifade eden Gökbayrak, "Bu sularla çiftçilik yapılıyor. Çiftçilerimiz tarlalarını buradaki suyla suluyor. Köylü yalnız bırakılmış. Devletimiz bu duruma el atmalı." dedi.

Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin de derenin bataklığa dönüşmeye başladığını belirtti.

Bu durumun artık derenin içinde oksijen kalmadığına işaret ettiğini vurgulayan Uluşahin, "Oksijenle yaşayan canlıların bu derede kalmadığını görüyoruz. Burada çok rahatsız edici bir koku var. Burada yaşayanların sağlığından endişe etmekteyim. Burada analiz yapmaya bile gerek yok. Her şey ortada. Buradaki fabrikaları denetlesinler ve Karadere'yi eski haline getirsinler. Aksi halde geç olacak. Burada ve Bursa'da yaşayan insanlarımızın sağlığı tehdit altına atılmış olacak." diye konuştu.

Sultaniye Mahallesi'nin muhtarı Derviş Mete, buraya Sultaniye, Akhisar, Tophisar ve İsmetpaşa köylüleri olarak Karadere'nin dayanılmaz ve kötü kokusuna karşı seslerini duyurmak için toplandıklarını söyledi.

Karadere'nin Manyas gölünün sularıyla can bulduğunu ifade eden Mete, kötü kokusundan dolayı derenin yanında durulamadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bizler, kirletilen Karadere'nin sularıyla tarlamızı sulamak, pis kokusuna katlanarak köylerimizde yaşamak zorunda bırakılan köylüleriz. Karadere'de yaşanan kirlilik yalnızca bu günün konusu değildir. Biz yılladır şikayetlerimizi ilgili devlet kurumlarına yaptık. Ancak bugüne kadar kirliliği önleyecek hiçbir sonuç alamadık. Dayanılmaz duruma gelen bu kirliliğe artık yeter diyoruz. Karadere temiz, kokusuz ve eskiden olduğu gibi duru aksın."

Kaynak: AA