Amasya'da Etil Alkol Üretimine Başlandı

Amasya Şeker Fabrikasının yan kuruluşu olarak Suluova ilçesinde kurulan alkol fabrikasında saf etil alkol üretimine başlandı.

Fabrikanın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatci, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1996 yılında kurularak üretime başlayan fabrikada 2004 yılında üretimin durduğunu, bu yıl şubat ayında bakım, onarım ve revizyon çalışmalarının ardından yeniden alkol üretimine geçtiklerini söyledi.

Alkol maddesinin birçok alanda kullanıldığına işaret eden Saatci, "Hastaneler ve ilaç sanayisi, havaalanları, gıda sektörü gibi alanlarda birçok kimyasalın yapımında kullanılan alkolün üretimiyle hem bölge, hem de ülke ekonomisine ciddi faydalar sağlanacak." dedi.

Şeker Fabrikasında işlenen pancarın şekeri alındıktan sonra geriye kalan kısmının fermantasyon ve destilasyon işlemlerine tabi tutularak saf etil alkol üretildiğini anlatan Saatci, şunları kaydetti:

"Alkol üreten fabrika Türkiye'de yok denecek kadar azdır. Ülkemiz alkol ihtiyacının çoğunu ithal ediyor. Yeniden faaliyete geçen fabrikamızda ülkemizin alkol tüketiminin önemli kısmını karşılamayı, ülke ve bölge ekonomisine katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Şimdiden iç ve dış piyasadan yoğun talepler alıyoruz. Fabrikamızda çıkan atıklar ise arıtma tesisinde işlenerek çevreye zararı giderilmektedir."

Kaynak: AA