Öneriyle Başladığı Zeka Oyununun Kitabını Yazdı

Lise yıllarında kaldırımda oynayan yaşlıları izleyerek satranca merak saran Kılıç, bu alanda zaman içerisinde büyük başarı gösterdi Öncelikle kendisine oyun öğretenleri, ardından da turnuvalarda karşılaştığı rakiplerini yenen Kılıç, katıldığı uluslararası turnuvalarda da önemli dereceler elde etti Türkiye Satranç Federasyonunun açtığı sınavları başarıyla geçerek, milli takım antrenörü de olan Kılıç, oyunla ilgili bilgilerini yazdığı kitapta topladı Kılıç: '21 yıllık tecrübemi bu kitapla satrançseverlere sundum'.

Siirt'te öğretmen İhsan Kılıç (38), lisedeyken yaşlıları izlerken merak saldığı zeka oyununun kitabını yazdı.

17 yaşındayken okuldan eve dönüşü sırasında kaldırımda satranç oynayan yaşlı iki kişiyi izleyen Kılıç, onların önerisi üzerine başladığı satrançta büyük gelişme kaydetti. Öncelikle kendisine oyun öğreten yaşlıları, ardından da turnuvalarda karşılaştığı rakiplerini yenen Kılıç, katıldığı uluslararası turnuvalarda da önemli dereceler elde etti.

Türkiye Satranç Federasyonunun açtığı sınavları başarıyla geçerek milli takım antrenörü olma başarısını da gösteren merkez Kemerli İlkokulunda görevli öğretmen Kılıç, satranç sevdasını AA muhabirine anlattı.

Kılıç, yaşlılardan "Zeki amca" diye hitap ettiği kişinin önerisi ile satranç öğrenmeye başladığını, satranç takımı olmadığı için evde kartondan tahta, hamurdan da taşlarını tasarladığını dile getiren Kılıç, öğrendiği kuralları amcasının oğluna öğretmeye çalıştığını belirtti.

- "4 hamlede mat etmesine çok üzülüyordum"

Kendisine oyunu öğreten şahsın "Salih" isimli oğluyla satranç oynamaya başladığını dile getiren Kılıç, "Salih, 4 hamlede mat etmesine çok üzülüyordum. Kendi kendime evde deneme yanılma yaparak Çoban Matına karşı savunmayı bulup, daha sonra Salih'i yenmeyi başardım." diye konuştu.

Okul dışında boş zamanlarında sonra satranca gönül verenleri izleyerek oyununu geliştirdiğini belirten Kılıç, 2 yıl geçmesinin ardından il birincisi olduğunu, daha sonra katıldığı yurt içi ve yurt dışı turnuvalarda başarılar elde ettiğini vurguladı.

- "Satranç Öğrenmeye Var mısın?" kitabını yazdı

Satrançta milli antrenör unvanlarına sahip olduğunu belirten Kılıç, 21 yıllık tecrübesini bir kitap ile gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla "Satranç Öğrenmeye Var mısın?" kitabını yazdığını söyledi.

5. Siirt Kitap Fuarı'nda sergilediği kitabının 96 sayfadan oluştuğunu ifade eden Kılıç, "21 yıllık tecrübemi bu kitapla satrançseverlere sundum. Kitapta satranca yeni başlayan birisi için oyunla ilgili bütün konuları kapsıyor. Kitapta yaklaşık 500 eğitici diyagram ile taşlarla ilgili bilinmesi gereken konular yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Kendisine satrancı öğreten kişiyi bir yıl sonra yendiğini dile getiren Kılıç, "Zeki amcayı yenmem onun çok hoşuna gitmişti. Yetiştirdiğim öğrencilerim de beni yendiği zaman çok mutlu oluyorum." dedi.
Kaynak: AA