Günde Ortalama 10 Bin Kişi Tacik-Özbek Sınırını Geçiyor

Özbekistan ile Tacikistan arasında 17 yıl aradan sonra vizesiz seyahat uygulamasının başlamasıyla günde ortalama 10 bin kişi sınırı geçiyor.

Tacikistan Sınır Koruma Birlikleri Basın Ofisinden yapılan açıklamada geçen ay iki ülkenin karşılıklı olarak vatandaşlarına 30 gün boyunca vizesiz seyahat uygulamasını yürürlüğe sokmasıyla sınırı geçen kişi sayısının belirgin ölçüde arttığı belirtildi.

Günde ortalama 10 bin kişinin sınırını geçtiği kaydedilen açıklamada sınır kapılarındaki görevli sayısının da arttırıldığı da ifade edildi.

Su ve enerji kaynaklarının kullanımı ve tartışmalı sınır noktaları nedeniyle Özbekistan ile Tacikistan arasında 2001'de vize uygulaması başlatılmış ve 1300 kilometrelik ortak sınırdaki bazı gümrük kapıları kapatılmıştı.

Özbekistan ile Tacikistan arasında uzun yıllardır süregelen gerginlik, Şavkat Mirziyoyev'in Özbekistan cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından azalmış ve ilişkilerde normalleşme süreci başlamıştı. İki ülke arasında 25 yıl aradan sonra uçak seferleri yeniden başlatılmış, son olarak da iki ülke arasında daha önce kapatılan 10 sınır kapısı yeniden faaliyete açılmıştı.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in 9-10 Mart'ta Tacikistan'a resmi ziyareti sırasında imzalanan ve iki ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak 30 gün boyunca vizesiz seyahat etmesini öngören anlaşma, 20 Mart'ta karşılıklı olarak yürürlüğe girmişti.

Kaynak: AA