Zararlılara Karşı Doğal Mücadeleyle Köylüye Örnek Oldu

Besni ilçesine bağlı Beşyol köyünün muhtarı Hasan Günaydın, tarlasındaki zararlı böceklere karşı ilaçlamak yapmak yerine doğal mücadele yöntemlerini tercih ederek köylüye örnek oldu.

Beşyol Muhtarı Hasan Günaydın, yaklaşık bir yıl önce Antalya'daki çiftlik ve avcılardan aldığı 50 kekliği, beldeye getirip çiftlik kurdu.

Günaydın, satın aldığı iki kuluçka makinesine koyduğu yumurtalardan 24 gün sonra çıkan civcivleri, tarlasında ortaya çıkan "kımıl" zararlılarına karşı kullanmaya başlayarak, zararlılarla doğal mücadele yöntemleri konusunda köylüye örnek oldu.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, tarım zararlılarıyla kimyasal maddeler yerine doğal yollardan mücadele etmeyi tercih ettiğini belirten Günaydın, şunları söyledi:

"Bütün tarlalarda olduğunu gibi kendime ait arazilerde de 'kımıl' denilen bir tür böcek bulunuyor. Bu böcekleri toplamak için keklikleri besleyip doğaya bırakıyorum. Avcı değilim ve ava da gitmiyorum. Şu anda yumurtalardan çıkan 150 civcivi yakın zamanda doğaya bırakacağım. Her bir keklik günde 5 yumurta yapıyor. Keklikten elde ettiğim yumurtaları 24 gün boyunca kuluçka makinelerinde bekletiyorum.Yumurtaların kuluçka makinelerindeki bekleme süreleri dolduktan sonra civcivler ortaya çıkıyor. Bu civcivleri iki ay besliyorum. Daha sonra da bu civcivleri bu zararlı böcekleri yemek üzere doğaya bırakıyorum."

Günaydın, keklikleri beslemenin kendisine ayrıca mutlu ettiğini de ifade etti.

Kaynak: AA