Senegal'de Muhalefete Gözaltı

Seçim yasası değişikliğini protesto etmek isteyen bazı muhalefet liderleri gözaltına alındı Hükümetin teklif ettiği değişikliğe göre, cumhurbaşkanı adayı olmak isteyenler en az 7 bölgeden 65 bin imza toplamak zorunda.

Senegal’de seçim yasası değişikliğini protesto etmek isteyen muhalefet liderleri gözaltına alındı.

Bazı muhalif liderler ve destekçileri, başkent Dakar'daki Parlamento Binası'na girmek istedi.

Güvenlik güçleri, Soweto Meydanı’ndaki polis barikatını aşmaya çalışan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Bu arada, Rewmi Partisi lideri ve eski Başbakan Idrissa Seck, Büyük Parti lideri Malick Gakou ve de Rewmi Partisinden Thierno Bocoum’u gözaltına aldı.

Protestocuların parlamentoya ulaşmasını engellemek için binanın bulunduğu Soweto Meydanı’na girişi güvenlik kordonuna alan askerler, bölgeye sadece gazeteci ve milletvekillerinin girmesine izin verdi.

Öte yandan muhalefeti destekleyenlerin başkent Dakar'ın birçok bölgesinde düzenlemek istediği protestolar polis engeliyle karşılaştı. Göstericilere izin vermeyen polis, grupları dağıtmak için biber gazı kullanırken olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Ülkede tartışmalara neden olan hükümetin teklif ettiği değişikliğe göre, cumhurbaşkanı adayı olmak isteyenler Seçim Kuruluna başvurarak en az 7 bölgeden 65 bin kişinin imzasını toplamak zorunda.

Muhalefet, değişikliği demokrasiden geriye gidiş olarak görüyor, iktidar da kayıtlı yaklaşık 7 milyon seçmenden 65 bininin desteğini alamayan birinin ülkeyi temsil edemeyeceğini savunuyor.
Kaynak: AA