Sağlık Bakanlığı İle DSÖ Arasında İş Birliği Anlaşması

Sağlık Bakanı Demircan: 'Ülkemize sığınan göçmenlere, gerek sağlık, gerek barınma, beslenme, ülke içerisinde mobilizasyon ve hareket konusunda Türkiye güçlü bir destek verdi. Başarılı bir şekilde 7 senedir bu hizmeti sağlıyor. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, bu konuda taahhütleri olan ülkeler, taahhütlerini maalesef yerine getirmedi' 'Şu anda İran üzerinden de Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız. DSÖ elinden geleni yapacaktır, buna inanıyoruz. Ülkeleri bu konuda uyarma noktasında da gereken mesajı onlara ulaştırma noktasında da DSÖ'nün çalışacağına inanıyoruz ' DSÖ Bölge Direktörü Jakab: 'DSÖ olarak, mümkün olan bütün platformlarda, Türkiye'nin bu muhteşem başarı hikayesini paylaşmaya ve örnek göstermeye gayret gösteriyoruz'

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Türkiye'ye sığınan göçmenlere 7 yıldır birçok konuda güçlü bir destek verildiğini belirterek, "Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, bu konuda taahhütleri olan ülkeler, taahhütlerini maalesef yerine getirmedi." dedi.

Demircan ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab, "Teknik İşbirliği Anlaşması" imza töreninde bir araya geldi.

İş birliği yapılacak çalışma alanlarının çerçevesini belirleyen protokolün imzalanmasının ardından konuşan Demircan, DSÖ'nün sağlık alanındaki önemini bildiklerini dile getirdi.

Demircan, yapılan çalışmaları takdirle izlediklerini ifade ederek, Sağlığın küresel ve bütün insanlığı ilgilendiren bir mesele olduğunu kaydetti.

Bakan Demircan, "Dünya Sağlık Örgütünü dışımızda bir örgüt olarak görmüyoruz. Biz kendimiz o örgütün içerisindeyiz, örgütün bir parçasıyız ve birlikte hareket ediyoruz. Ülkemiz halen icra kurulunda daimi komitede üyedir. DSÖ nezdinde güçlü bir temsiliyettir bu. Teknik iş birliğimiz uzun süredir başarılı bir şekilde devam ediyor. 2 yıllık iş birliği anlaşmasını imzalamamız için de bu ziyaret iyi bir fırsat oldu." diye konuştu.

Sığınmacılarla ilgili Türkiye'nin yaptığı çalışmaları da aktararak, Türkiye'ye sığınanların sayısının şu an 4 milyona ulaştığını dile getiren Demircan, şunları kaydetti:

"Ülkemize sığınan göçmenlere, gerek sağlık hizmeti gerek barınma, beslenme, ülke içerisinde mobilizasyon ve hareket konusunda Türkiye güçlü bir destek verdi. Başarılı bir şekilde 7 senedir bu hizmeti sağlıyor. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, bu konuda taahhütleri olan ülkeler, taahhütlerini maalesef yerine getirmedi. Şu anda İran üzerinden de Afgan göçmen dalgası ile karşı karşıyayız. Türkiye şu anda, Doğu illerimizde giderek artan sayıda göçle karşı karşıya. DSÖ elinden geleni yapacaktır, buna inanıyoruz. Ülkeleri bu konuda uyarma noktasında da gereken mesajı onlara ulaştırma noktasında da DSÖ'nün çalışacağına inanıyoruz. Türkiye'nin bu kadar sayıda göçmeni ülke içerisinde problemsiz, sorunsuz barındırabilmesi büyük başarı. Diğer ülkelerin örnek alması gereken bir husus. Bu örneği sunan ülkeye de gereken insani desteği sağlamak lazım. "

Demircan, DSÖ'nün, Türkiye'de genişletilmiş bir ofis açması yönündeki çalışmalara da değinerek, "Ofis açılmasıyla ilgili, anlaşma süreci Meclise indi, komisyonlardan geçti. Bu ara erken seçim kararı alındı. Takdir ederseniz, seçim öncesi süreç çok hızlı ve kısa. Biz elimizden gelen gayreti göstereceğiz." dedi.

- "Türkiye'nin başarı hikayesini örnek göstermeye gayret gösteriyoruz"

Jakab da Türkiye'nin sağlık alanında gösterdiği başarının dünya açısından çok önemli bir örnek olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"DSÖ olarak, mümkün olan bütün platformlarda, Türkiye'nin bu muhteşem başarı hikayesini paylaşmaya ve örnek göstermeye gayret gösteriyoruz. Türkiye'nin özellikle büyük başarı gösterdiği alanlar var. Bunlardan bir tanesi de Suriyeli mülteciler konusu. Gerçekten Suriyeli tıp personeline burada verdiğimiz intibak eğitimleri, bizim açımızdan çok önemli bir proje. Bu konuda Türkiye'yi örnek gösteriyoruz. DSÖ olarak da Suriyeli sağlık çalışanlarını sağlık sisteminize tamamen entegre etme çabanız, takdirle karşıladığımız ve tüm dünyaya örnek gösterdiğimiz bir girişim ve çalışma. Bu açıdan da sizi tekrar tebrik ederim."

Jakab, Bakan Demircan'dan bir ricasının da olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İş birliğimizi genişletmek için, Türkiye'de genişletilmiş ofis dediğimiz bir ofis tesis etme arefesindeyiz. Bu ofisin maksadı da tamamen acil durum ve insani yardım faaliyetleri noktasında olacak. Bu konu TBMM Dış İlişkiler Komisyonuna geldi ve imzalandı. Şu anda konunun Meclis Genel Kuruluna getirilmesi aşamasındayız. Bu noktada önemli bir destek bekliyoruz Sayın Bakan. Özellikle Türkiye'de erken seçim dönemine girilen bu kısa zaman zarfında bu konunun Meclis gündemine getirilip onaylanması sağlanırsa, bu noktada mali anlaşmanın tamamlanmasını halledebiliriz. Böylelikle yakın zamanda hazırlayacağımız başarılarla ilgili raporu bölgesel komiteye sunarken, Türkiye'de kaydettiğimiz bu gelişmeyi de memnuniyetle sunabiliriz."

İmza törenin ardından Demircan, Jakab'a hediye takdim etti.
Kaynak: AA