Doğu Akdeniz'de Koyun Kırkım Zamanı

Hatay'da Saçıkaralı Yörükleri ile yaylaya çıkma hazırlıkları yapan Osmaniye'deki hayvancılar, koyunlarını kırkarak yaza hazır hale getiriyor.

Doğu Akdeniz'de Koyun Kırkım Zamanı
Hatay'ın Suriye sınırı bölgesinde çadırlarda yaşayan Saçıkaralı Yörükleri ile yaylalara çıkma hazırlığı yapan Osmaniye'deki hayvancılar, yaz mevsimine hazır hale gelmek için koyunlarını kırkmaya başladı.

Hatay'da, tarım ve hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlayan ve günlerinin büyük bölümünü hayvan otlatarak geçiren Saçıkaralı Yörükleri, kış aylarını Hassa ilçesinde, yaz aylarını ise Kayseri'nin serin yaylarında geçiriyorlar.

Koyunlarını "kırklık" adı verilen özel makaslarla tıraş ederek yaza hazırlayan Yörükler, bu şekilde koyunlarının hem daha iyi beslenmelerini hem de sıcak yaz günlerini daha rahat geçirmelerini sağlıyor.

Saçıkaralı Yörüklerinden 52 yaşındaki Ali Deveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl mayıs aylarında Kayseri'nin serin yaylalarına çıktıklarını söyledi.

Ailece hayvancılık yaptıklarını ifade eden Deveci, serin yaylara göçmeden önce nisan ayının ortalarında koyunların kırkıldığını anlattı.

Deveci, "Bir kişi, bir günde yaklaşık 30-35 civarında koyunu kırkabilir. Koyunu daha iyi etlensin daha iyi gelişsin diye kırkarız çünkü yün onu sıkar. Senede bir defa kırkım yaparız." dedi.

Deveci, koyunlardan çıkan yünleri çöpe attıklarını ya da yakmak zorunda kaldıklarını aktararak "Buna bir çözüm gerekiyor. 1990'lı yıllarda iyi talep görüyordu. Şu an ben 350 koyun kırktım. Önceden bundan çıkan bu yün benim yayla masrafımı çıkartırdı. Ama şimdi komşuya da al desen, arkadaşa da al desen kimse almıyor. Götüren yok." dedi.

- Osmaniye'de hayvancıların koyun kırkım mesaisi

Osmaniye'de de hava sıcaklıklarının artmasıyla yayla hazırlıklarına başlayan hayvancılar, koyunlarının yaz aylarını rahat geçirmesi, et ve süt verimlerinin artması için yünlerini kırkmaya başladı.

Kadirli ilçesinde küçükbaş hayvan üreticisi Mahmut Ak, nisan ayının gelmesiyle hava sıcaklıklarının arttığını ve yayla hazırlıklarına başladıklarını söyledi.

Her yıl bu aylarda koyunların yünlerini kırktıklarını belirten Ak, "Böylece hayvanlarımız sıcak havada rahat ediyor. Elde etiğimiz yünü de annelerimiz, kardeşlerimiz yıkayarak yatak, yorgan yapmakta kullanıyor. Yünü kırkılan hayvanlarımızın et ve süt verimi de artıyor." diye konuştu.

Küçükbaş hayvan sahibi Fatma Fındık da koyunları yaz gelmeden kırkmaya başladıklarını ve böylece hayvanları serinlettiklerini ifade ederek, çıkan yünü de yıkayarak yatak yaptıklarını kaydetti.
Kaynak: AA