Afyonkarahisar'da 'Sağlık Turizminin Geliştirilmesi' Paneli

Afyonkarahisar’da, sağlık turizminin geliştirilmesine katkı sunma amacıyla Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) Afyonkarahisar Yatırım Destek Ofisi, Afyonkarahisar Valiliği ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından panel düzenlendi.

AKÜ Atatürk Kongre Merkezi’nde düzenlenen panelde, sağlık turizmi konusunda ulusal ve uluslararası gelişmelerin değerlendirilerek bölgedeki paydaşların ihtiyaç ve beklentilerinin tespiti yapıldı.

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, burada yaptığı konuşmada, turizmden son yıllarda önemli maddi gelir elde edildiğini, ancak verilen hizmetin karşılığının gelişmiş ülkelerde olduğu gibi tam anlamıyla alınamadığını söyledi.

Dünya ortalamasına bakıldığında bir turistin gittiği yerde ortalama bin dolar para harcadığını, ama Türkiye’de bunun 700- 800 dolar civarında kaldığını söyleyen Tutulmaz, "Aslında hizmeti biz onlardan çok daha iyi şekilde veriyoruz. Bizdeki oteller batıdaki otellerden çok daha lüks. Yemek ve diğer hizmetlerimiz başkalarıyla kıyaslanamayacak kadar iyi. Ancak parasal olarak maalesef bunun bize yansıması çok az." ifadelerini kullandı.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise, Zafer Kalkınma Ajansı’nın son 8 yıldır bölgeye çok büyük katkılar sunduğunu söyledi.

Termal sağlık turizminin kent için çok önemli olduğunu vurgulayan Serteser, şöyle konuştu:

"Termali kullanarak sağlık turizminin gelişmesi Afyonkarahisar’ın ve bölgenin turizmini olumlu etkileyecek unsurlardan bir tanesi. Bizim termal sularımız, Avrupa’da zenginlik bakımından çok önemli noktada. Bir litrede bir miligram mineral olması termal su için yeterli kabul ediliyor ama şehrimizde litrede yedi miligrama kadar eriyik mineral mevcut. Geçen sene bir milyona yakın turist gelmiş. Yaklaşık 12 bine yakın yabancı turist, şehrimizi ziyaret etmiş. Sahip olduğumuz kaynaklar bakımından bir milyon turist hala çok az."

Açılış konuşmalarının ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, termal sağlık turizmi konusunda bir sunum yaptı.

Rektör Solak, sunumunda, bölgenin sahip olduğu termal kaynaklar ve bunların sağlık alanında kullanılmasıyla ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Kaynak: AA