Yenişehir Küçük Sanayi Sitesi Projesinde Sona Gelindi

Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) bünyesinde kurulan ve bir kooperatif kanalı ile kırsal Subaşı Mahallesi’nde yapılması planlanan sanayi sitesinde sona gelindi.



Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası yöneticileri basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Toplantıda konuşan YTSO Başkanı Orhan Torun, yapılacak sanayi sitesinin Türkiye’de bir ilk olacağını ve projenin tersine göç başlatacağını vurguladı.

Torun, 655 dönüm arazinin üzerinde 214 adet 800 metrekare dükkan yapılacağını belirtti. Üye kayıtlarının devam ettiğini söyleyen Torun, şöyle konuştu:

"Bu yola çıkarken tamamen istihdama yönelik bir çalışma düşündük. 2 haftadan bu yana Yenişehir’de bütün STK’lar ve siyasi partilere proje hakkında bilgi verdik. Yenişehir’de bu projeye dahil olmak isteyenleri projeye dahil etmek istiyoruz. İlk hedefimiz önce Yenişehir’de işini büyütmek isteyen işletmelerdir. Ancak Yenişehirli olup da Bursa’ya da başka il ve ilçelerde iş yapan girişimcilerimize de bu konuyu anlattık. Geri dönüşümler bizleri mutlu etti. Hazine'ye ait arazinin YTSO bünyesindeki kooperatife devri Maliye Bakanlığı'nca onaylandı. Projeye başlamak için avam projenin görülmesi gerekiyor. İş yerleri sayısı ile üye sayılarımızın bire bir uyuşması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar da bitmek üzere. Bu çalışmadan sonra mevcut yer YTSO bünyesinde kurulan Yenişehir Sanayicileri Kooperatifi'ne devredilecek."

Devir işleminin tamamlanmasının ardından sanayi sitesinin proje çizimine geçileceğini anlatan Torun, şunları söyledi:

"İşletme sahipleri esnaflıktan sanayiciliğe geçecek. Yenişehirli sanayici ve esnaf daha sağlıklı ortamlarda üretim yapabilecek. Rifat Hisarcıklıoğlu'nu ve Başbakan Yardımcımız Hakan Çavuşoğlu’nu ziyaret edeceğiz ve konuyla ilgili bilgileri var. Desteklerinin artmasını isteyeceğiz. Maliye Bakanlığının yazısı Başbakanlığa onay için gidecek. Bunun için Hakan Çavuşoğlu’nun desteğine ihtiyacımız var. Bölgeye bir teknik lise, sosyal donatı alanları ve cami yapılacak. Tüm bu çalışmaları haziran ayı içine kadar bitirmek istiyoruz. Yenişehir kültürünün bile değişmesine vesile olacak bu projenin tamamlanması halinde ilçede işsizlik diye bir sorun kalmayacak. Öncelikle ilçe dışı sermaye gelecek. Atölye kültürü yerini sanayicilik anlayışına bırakacak. Bunun yanında başta Bursa olmak üzere başka illere işsizlik nedeniyle göç yaşanmayacak."

YTSO yöneticileriyle projenin hayata geçeceği alanda incelemelerde bulunan Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik ise projenin gelecek nesilleri de ilgilendirdiğini kaydetti.

Projenin, ilçenin önünü açacağını kaydeden Çelik, "Bu nedenle hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Gerçekleştiği anda ilçemizin önünü açacak bir proje. Bölgeye hayat verecek ve en az bin 500 kişilik bir istihdam sağlayacak. Şu an kırsal mahallelerimizde yaş ortalaması çok yüksek. Bu projenin tamamlanması halinde tersine göç yaşanacak ve insanlar işsizlik nedeniyle göç ettikleri köylerine geri dönecek." dedi.

Kaynak: AA