Vali Topaca, 'Ben Kaymakam Mı Olsam?' Programına Katıldı

Ankara Valisi Ercan Topaca, 18 Nisan 2018 Çarşamba günü Bilkent Üniversitesinde gerçekleştirilen “Ben Kaymakam mı Olsam?” programına katıldı.

Programa Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Çankaya Kaymakamı Kadir Çakır, Türk İdareciler Derneği Başkanı Eski Vali Saffet Arıkan Bedük de katıldı.

İçişleri Bakanlığı, Ankara Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, TED Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Türk İdareciler Derneği tarafından düzenlenen “Ben Kaymakam mı Olsam?” programında Bilkent Üniversitesi öğrencilerine kaymakamlık ve valilik mesleğine neden girdiğini anlatan Vali Topaca, çocukluğundan söz ederek daha ilkokul birinci sınıfta kaymakam olmayı düşündüğünü, bu mesleği seçtiğini ifade etti.

Mesleğe başladıktan sonra aldığı görevlerden, edindiği tecrübelerden bahseden Vali Topaca, şunları kaydetti: “Valilik kurumu, devlet var olduğu andan itibaren değişik adlarla bütün sistemlerde vardır. Yaptığı iş, konumu itibariyle merkezin -Ankara’nın- Hakkâri’deki, Bursa’daki, Konya’daki, Şırnak’taki temsilcisi, görünen yüzü validir. Yani merkezi uç noktalarda temsil eden ve merkez adına bazı yetkileri kullanan kişidir. Dolasıyla önemli bir makamdır.”

Valiliğin önemi hakkında tarihten de örnekler veren Vali Topaca, hukukumuzda valilik kurumunun ayrıntılarıyla düzenlendiğini ifade ederek vali ve valilik kurumu ile ilgili bilgiler verdi. Valinin aldığı kararlarla toplumu etkilediğine, gerektiğinde çeşitli olaylara yönelik tedbirler aldığına, bu konulardaki yetkilerine, ilde çalışan memurların atanma veya yer değiştirmeleri ile kurumların işleyişindeki görev ve yetkilerine değindi.

Vali Topaca valilerin, kaymakamların yerel yönetimlerle de ilişkileri olduğunu, merkezî idarenin yerel yönetimler üzerinde koordinasyonu sağlamak üzere kullandığı bazı yetkileri bulunduğunu söyleyerek şunları ifade etti: “İyi ve itibarlı bir meslektir. İyi çalıştığınız sürece toplumda sevilip sayılacağınız bir meslektir. Fedakârlık gerektiren bir meslektir. Çoluk çocuğunuzdan biraz fedakârlık yapacaksınız ama ülkeye hakikaten hizmet etmek istiyorsanız tavsiye edebileceğim, çok köklü bir tarihi olan, onurlu ve şerefli bir meslektir. Çok kısa sürede çok büyük tecrübeler kazanabilirsiniz. Her gittiğiniz ilde, ilçede kendinizi kabul ettirmek için mücadele etmek gerekiyor. Bilginizle, görgünüzle, aldığınız kararların isabet derecesiyle kendinizi kabul ettiriyorsunuz. Her gittiğiniz ilin kendine göre bir dengesi, bir yapısı vardır.

Bu mesleğe girecekseniz dil konusunu halledin, tarih bilginiz iyi olsun. Halkla ilişkileriniz, sosyoloji bilginiz iyi olsun. İnsan psikolojisini iyi bilmeniz gerekiyor. Hepsi bir bütündür, bir tarafı eksik olursa başarılı olamazsınız. Her şeyden önemlisi ülkeyle bir gönül bağı olması lazım.”

Vali Topaca, konuşmasının ardından Bilkent Üniversitesi öğrencilerinin sorduğu sorulara cevaplar verdi, onlara tavsiyelerde bulunarak başarılar diledi.
Kaynak: İHA