Gazzeli Kadınlar Engelleri Aşarak Tiyatro Sahnesine Çıkıyor

Gazze'de toplumsal baskı, örf ve adetler nedeniyle, birçok aile kız çocuklarının sanat alanına özellikle de tiyatro ve sinemaya yönelmesini istemiyor. Bu nedenle çeşitli programlarda bazı roller için kadın oyuncu bulmakta sıkıntı yaşanıyor.

Gazzeli Kadınlar Engelleri Aşarak Tiyatro Sahnesine Çıkıyor
AA muhabirine konuşan 35 yaşındaki iki çocuk annesi Filistinli Kamelya Fadıl ise toplumsal baskıyı görmezden gelerek kendisini tiyatro oyunculuğuna adadığını belirtiyor.

Gazze'nin batısındaki Said el-Mishal Tiyatrosu'nda kadına yönelik şiddet ve baskıyı konu alan "Ah kalbim" isimli oyunla sahneye çıkan Fadıl, kadınların tiyatro ve sinema alanında varlık gösteremediğini belirtti. Bunun sebebini, "örf ve gelenekler" şeklinde açıklayan Fadıl, kadınların bu alanda toplumda birtakım kısıtlamalarla karşılaştığını dile getirdi.

Eskiden işitme engelliler okulunda öğretmenlik yaptığını, oyuncu olmayı hiç düşünmediğini ve bunun bir tesadüf sonrası ortaya çıktığını aktaran Fadıl, eşinin kendisini çok desteklediğini ve devam etmesi için teşvik ettiğini belirtti.

Fadıl, bulundukları toplumda ailelerin çoğunun, kız çocuklarının sanat alanına yönelmesine karşı çıktığını ifade etti.

Kadının oyunculuktaki rolünün önemine inananların sayısının az olduğunu dile getiren Fadıl, halihazırda kadın oyuncuya ihtiyaç duyulduğunu ancak, rollerin icrası için de birtakım şartlar olduğunu kaydetti.

- 'Kadın oyuncu bulma sıkıntısı yaşıyoruz'

Gazze'de sosyal paylaşım sitesi You Tube kanalında yayınlanan "Yeter be adam" isimli komedi programını hazırlayan Ahmed Asi de kadın oyuncu bulma sıkıntısı çektiklerini kaydetti.

Kadınları sanatın her alanında görmek istediklerini belirten Asi, ancak örf ve gelenekler nedeniyle kadın oyuncuların bu alandaki varlığının sınırlı olduğunu aktardı.

9 yıldır tiyatro oyunculuğu yapan Lubna Sadeddin (26) de ilk zamanlarda ailesinin kendisine şiddetle karşı çıktığını dile getirdi.

Genç oyuncu Sadeddin ailesini daha sonra ikna etmeyi başardığını ve bu hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

Kaynak: AA