'93 Harbi Ve Muhacir Romanlar' Konferansı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Roman Dili ve Kültürü Araştırma Enstitüsü tarafından "93 Harbi ve Muhacir Romanlar" konulu konferans düzenlendi.

TÜ İktisadi ve İdari Bilimler Konferans Salonunda gerçekleşen programda konuşan Beykoz Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Egemen Yılgür, Türkiye'de yaşayan Romanların büyük bir bölümünün savaşların ardından göçler geldiğini söyledi.

Türkiye'nin nüfus yapısını büyük göçlerin belirlediğini ifade eden Yılgür, şunları kaydetti:

"Türkiye coğrafyasındaki nüfus toplulukları büyük göç dalgalarının yadigarı. Birden fazla büyük göç dalgası bugünkü yapıyı oluşturmuş durumda. Bu göç dalgaları ağırlıklı olarak savaşların arkasından gerçekleşti. Bugünkü nüfus yapımızın oluşmasına katkı sağlamıştır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı bir diğer adıyla 93 Harbi, Balkan Savaşları ve Yunan mübadelesi, günümüz nüfus yapısının ortasına çıkmasına olanak sağlamıştır. Bu göç dalgaları arasında genellikle çeşitli etnik toplulukları gördüğümüz gibi Romanların da adına rastlıyoruz. Balkan Savaşlarının ardında ve mübadele sonrası göçlerde çok sayıda Roman ailenin olduğunu görüyoruz."

Konferansa, TÜ Roman Dili ve Kültürü Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Özcan Aygün, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA