Türkiye Ve İran'da Aydınlanma Düşüncesi Uluslararası Çalıştayı

Ankara’da "Türkiye ve İran’da Aydınlanma Düşüncesi Uluslararası Çalıştayı" düzenlendi.

Türkiye Ve İran'da Aydınlanma Düşüncesi Uluslararası Çalıştayı
Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörlüğü ve İran Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı işbirliği ile düzenlenen "Türkiye ve İran’da Aydınlanma Düşüncesi Uluslararası Çalıştayı" Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Etlik Kampüsünde gerçekleştirildi.

16 Nisan tarihinde başlayan çalıştay, iki ülkenin milli marşlarının ardından protokol konuşmalarıyla devam etti. Türk Felsefe Derneğinden Dr. Enes Kala, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Müsteşarı Hasan Safarkhani ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs programda konuşma yaptı.

Arıcan, "Uluslararası kültürel iş birliği üniversitemiz adına çok önemlidir. Biz kendimizi sosyal sorumluluklar üreten, kültürel faaliyetlerde görev üstlenen bir öğretim kurumu olarak görüyoruz. Bu nedenle Aydınlanma düşüncesi gibi İran ve Türkiye açısından oldukça önemli bir konu olan bu etkinliğe ev sahibi olmaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Kültür Müsteşarı Safarkhani ise, "İran ve Türkiye arasındaki diyalog önemli değil, gereklidir. Bu etkinliğin devamı olarak aydınlanma meselesinin Tahran Üniversitesinde yapılması görüşüldü. Böyle toplantılar kültürel etkileşim için önemlidir ve sonraki etkinliklere öncülük eder. Bu programın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Örs, şöyle konuştu:

"Türkiye ve İran bölgemizin her anlamda medeniyet, güç ve nüfus sahibi iki büyük ülkesidir. Bu iki ülkenin pek çok alanda olduğu gibi kültür alanında da işbirliği yapması çok önemlidir. İki ülkenin müşterek tarihi kökleri bin yıllar boyunca aynı coğrafyada bir arada yaşamalarındandır. İslam dinine bilimsel anlamda en büyük katkı Araplardan ziyade Türkler ve İranlılar aracılığıyla olmuştur. İki dilli ve üç dilli milliyetlerini tartışmaya lüzum olmayan Farabi, İbn-i Sina, Mevlana gibi İslam kültür ve medeniyetinin ortak değerlerinin yaşatılması için işbirliği yapılmalıdır. Bu konuda zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var. Bizim ortak kültüre ve dini değerlere ihtiyacımız var. Bizi yine bir çatı altında tutacak ortak bir medeniyet kurma yolunda mücadele etmemiz gerekir."

Protokol konuşmalarının ardından "Aydınlanma Düşüncesinin Türkiye ve İran’daki İzdüşümleri-I" konulu ilk oturumuna geçildi.

Çalıştay, öğleden sonra “Aydınlanma Düşüncesinin Türkiye ve İran’daki İzdüşümleri-II” ve kapanış müzakereleriyle sona erdi.
Kaynak: İHA