Fındık Bahçelerinde 'Bakteriyel Yanıklık' Tehdidi

Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce bölgedeki fındık bahçelerinde yapılan incelemede "bakteriyel yanıklık" hastalığının tespit edildiği bildirildi.



Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, bir bakterinin ortaya çıkardığı hastalığın, bulaşık üretim materyali ile bir bölgeden diğerine taşınabildiği belirtildi.

Açıklamada, hastalığın bitkiden bitkiye yağmur, rüzgar ve budama aletleri ile yayıldığı vurgulanarak, "Hastalık tomurcuklarda ölüme, yapraklarda ve cüruflarda lekelere, sürgün, dal ve gövdede kansere sebep olmakta. Yapraklarda yuvarlak veya çok köşeli, çapları genellikle 1-2 milimetre olan lekeler oluşur. Yeni oluşan lekeler başlangıçta donuk, sarımsı yeşil renkte olup, zamanla kırmızımsı kahverengine dönüşebilir." ifadeleri yer aldı.

Sürgünlerle dallarda boyuna çatlaklarla beraber kanserin oluşabildiğine, kanserin genç gövdeyi kuşatması durumunda ağaçların ölümüne yol açabildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sürgünler incelendiğinde, kabuğun hafifçe çökük ve kırmızımsı mor bir renkte olduğu ve bu bölgelerdeki kabuk kaldırıldığında altındaki dokunun kırmızımsı kahverengi bir renk aldığı görülebilir. Yapraklar bu dallar üzerinde kıvrılarak kurur ve asılı kalır. Eğer kanser genç ağaçlarda gövdeyi kuşatırsa, ağaçların ölümüne sebep olabilir. Fındık bahçelerinde kültürel önlemler alınmalı. Bahçe tesis edilirken sağlıklı fidanlar seçilmeli ve sonbaharda dikim yapılmalı. Hastalıklı sürgünler ve dallar enfekteli kısmın altından sağlam dokudan kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalı ve bunlar yakılarak imha edilmeli, budamada kullanılan aletler bir ocaktan diğerine geçerken yüzde 10'luk çamaşır suyuna daldırılarak dezenfekte edilmeli."

Kaynak: AA