Siirt'teki Darbe Girişimi Davası

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Siirt Valiliğini ablukaya almaya çalıştıkları öne sürülen, aralarında rütbeli eski askerlerin de bulunduğu 88'i tutuklu 332 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Siirt'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında valiliği ablukaya almaya çalıştıkları iddia edilen, rütbeli eski askerlerin de aralarında yer aldığı 88'i tutuklu 332 sanığın yargılanması sürüyor.

Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Siirt Üniversitesi Merkez Yerleşkesi'ndeki konferans salonunda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar, geniş güvenlik önlemleri altında getirildi.

Eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Ahmet Şimşek'in Konya Ereğli T Tipi Kapalı Cezaevi'nden, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutan Yardımcısı albay Alican Erkiletlioğlu, eski İl Jandarma Komutan Vekili albay Necati Metin ve eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı yarbay İsmet Çehreli'nin Elazığ 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada bazı tutuklu sanıklar, avukatları ve yakınları hazır bulundu.

Duruşmada sanıklardan eski üsteğmen Caner Çelik, mütalaaya ilişkin savunma yaptı.

Sanık Çelik, sıkıyönetim direktifinden haberdar olduğuna ilişkin suçlamaları reddederek, valiliğe zor kullanmadan girdiğini öne sürdü.

"Meskun mahal" operasyonu kapsamında geldikleri Siirt'te emniyeti sağlamak üzere valiliğin önüne geldiklerini iddia eden Çelik, Ankara ve İstanbul'daki darbe girişiminden haberdar olmadığını öne sürdü.

Sanık eski teğmen Cihan Sarıoğlu da darbe girişimine destek vermediklerini, güvenlik için Eruh'tan Siirt'e geldiklerini savundu.

"Siirt terör bölgesi ve biz de terörle mücadele ediyoruz." diyen Sarıoğlu, bu kapsamda valiliğin emniyetini almalarının doğal olduğunu iddia etti.

Duruşma, diğer sanıkların savunmalarıyla sürüyor.

- 309 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor

Mütalaada, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanı tuğgeneral Ahmet Şimşek, eski Tugay Komutan Yardımcısı albay Alican Erkiletlioğlu, eski İl Jandarma Komutan Vekili albay Necati Metin, eski Eruh 2. Komando Tabur Komutanı yarbay İsmet Çehreli, eski Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığı Tabur Komutanı yarbay Coşkun Kargın'ın da aralarında bulunduğu 309 sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle, bir sanığın da "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan cezalandırılması, 22 sanığın ise beraati talep edilmişti.

Şimşek, Erkiletlioğlu, Metin ve Çehreli'nin de aralarında bulunduğu sanıklar, "Anayasa'yı ihlal", "yasama organına karşı suç işlemek", "hükümete karşı suç işlemek" ve "silahlı terör örgütü üyeliği" suçlarından yargılanıyor.
Kaynak: AA