Fındıkta Külleme Ve Kozalak Akarı Hastalığı Uyarısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsettar Bayram, fındıkta önemli verim kayıplarına neden olan külleme ve kozalak akarı hastalığı ile mücadele için uygun mevsimin geldiğini bildirildi.

Bayram, yaptığı yazılı açıklamada, fındıkta bu hastalıkların tespit edilmesi durumunda zirai mücadele yapılmasının önem taşıdığını belirtti.

Külleme hastalığının, ilkbaharda gelişme sezonunun nispeten erken döneminde ortaya çıkan bir hastalık olduğunu anlatan Bayram, şunları kaydetti:

"Hastalık yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda yaprak üst kısmında renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde bir belirti oluşur. Zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar. Hastalanan yapraklarda kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm söz konusudur. Bu zararlı meyve, yaprak ve sürgünü oluşturan tomurcukları tahrip ederek, ürün kaybına yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde ise uç kurumalarına sebep olarak fındığa zarar vermektedir. Fındığın organlarında beslenerek büyük ekonomik kayıplara neden olur. Fındıkta önemli verim kayıplarına neden olan külleme ve kozalak akarı hastalığı ile mücadele için uygun zaman bu mevsimdir."

Kaynak: AA