Bakan Elvan Açıklaması '2018 Ocak Ayında Net İlave İstihdam 1 Milyon 357 Bin Oldu'

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, işsizlik rakamlarını değerlendirerek, "İşsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,2 puan azalmıştır. 2017 yılının ikinci yarısından itibaren önceki yılın aynı dönemlerine göre sağlanan 1 milyonun üzerinde net istihdam artışları 2018 yılında da devam etmiştir. Ocak 2018 döneminde net ilave istihdam 1 milyon 357 bin kişi olmuştur" dedi.

Bakan Elvan Açıklaması '2018 Ocak Ayında Net İlave İstihdam 1 Milyon 357 Bin Oldu'
Bakan Elvan, yazılı açıklama yaparak işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun iş gücü istatistiklerine göre işsizlik oranının bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,2 puan azaldığını kaydeden Elvan, oranın yüzde 10,8 olarak gerçekleştiğini vurguladı. Mevsimsel düzeltilmiş verilere göre işsizlik oranının son 2 aydır tek hanede olduğunu ve yüzde 9,9’luk seviyeyi koruduğunun altını çizen Elvan, "2017 yılının ikinci yarısından itibaren önceki yılın aynı dönemlerine göre sağlanan 1 milyonun üzerinde net istihdam artışları 2018 yılında da devam etmiştir. Ocak 2018 döneminde net ilave istihdam 1 milyon 357 bin kişi olmuştur. Uygulamaya koyduğumuz istihdam teşviklerinin etkisiyle 2018 yılında da ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin güçlü bir şekilde devam etmesini bekliyoruz. İş gücüne katılım oranlarındaki artışlar 2018 yılında da devam etmektedir. Bir önceki yılın aynı dönemine göre işgücüne katılım oranı 0,6 puan artarak yüzde 52,1’e yükselmiştir. Özellikle kadınların iş gücüne katılım oranındaki artış hızlı bir şekilde sürmektedir. Son dönemlerde gözlenen yüksek iş gücüne katılım oranları ve daha yüksek oranda ilave istihdamın sağlanması ekonomideki canlılığın, istihdam oluşturma kapasitesinin ve beklentilerin olumlu yönde devam ettiğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Genç işsizlik oranındaki gerilemenin 2018 yılında da sürdüğüne vurgu yapan Elvan, "Nitekim, genç işsizlik Ocak 2018 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 4,6 puan gerilemiştir. İstihdamımızın sadece nicelik olarak değil kapsayıcılık yönü de iyileşmeye devam etmektedir. Bu bağlamda genç nüfusumuzun iş gücüne katılma oranı yükselirken, ekonomimizin gençlerimizi istihdam etme kapasitesi de artmaktadır. 2017 yılının ikinci yarısından itibaren sanayi istihdamında gözlenen pozitif katkı 2018 yılında da devam etmektedir. Bu gelişmeler, büyümenin kompozisyonuna dair de olumlu işaretler vermektedir. Sanayi sektöründe istihdam bir önceki yılın aynı dönemine göre 293 bin kişi artarken, hizmetler sektöründeki artışlar da sürmektedir. Hizmetler sektörü istihdamında 992 bin kişilik artış kaydedilmiştir. Tarım istihdamı da bu dönemde toplam istihdama pozitif katkı sağlamıştır" şeklinde konuştu.

İstihdam verilerinin yanı sıra sanayi üretiminde de yükselişin sürdüğünü belirten Elvan, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 9,9 oranında artmıştır. Dolayısıyla yılın ilk iki ayında sanayi üretimi artışı ortalaması yaklaşık yüzde 11’i bulmuştur. Bu oran geçen yılın aynı dönemindeki oranın yaklaşık 3 katıdır. Şubat ayında imalat sanayinde üretim yüzde 10,4 oranında artmıştır. Alt sektörlere bakıldığında; makine ve ekipman kurulumu yüzde 16,7, ana metal sanayi yüzde 15, kimyasal ve kimyasal ürünlerin imalatı 14,6, bilgisayar-elektronik ve optik ürünlerin imalatı yüzde 13,2, giyim eşyaları imalatı yüzde 11,8, gıda ürünleri imalatı yüzde 11,4 artış ile sanayi üretimini sürükleyen sektörler olmuştur. Ayrıca sanayi üretiminin kompozisyonuna baktığımızda tüketim malı, ara malı ve sermaye malı içinde en yüksek artış yüzde 12,3 ile sermaye malı üretiminde gerçekleşmiştir. Bu da önümüzdeki dönemde yatırımlarda gerçekleşmesi beklenen artışın önemli bir göstergesidir. Şubat ayı sanayi üretimindeki artış, kapasite kullanım oranları, ihracat ve satın alma yöneticileri endeksi ilk çeyrek büyümesi için canlı bir reel ekonomik aktiviteyi ortaya koymaktadır. Bu durum 2017 yılındaki güçlü büyümemizin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini göstermektedir. Ekonomimiz, bölgedeki ve dünyadaki jeopolitik risklere ve dış kaynaklı algı operasyonlarına rağmen emin adımlarla yoluna devam etmekte, gücünü ve sağlamlığını korumaktadır."
Kaynak: İHA