'Yer Altı Suları Çok Gerekli Olmadıkça Kulanılmamalı'

Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Aydın, yer altı sularının ancak çok ihtiyaç olduğu zamanlarda kullanılması, bunun dışında kullanılmaması gereken değerli su kaynakları olduğunu belirtti.

Aydın, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yer altı su kaynağı açısından fakir bir ülke olduğunu ve bu su kaynaklarının kontrollü olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

Denizli'de bilinçsiz açılan su kuyuları nedeniyle son yıllarda yer altı su miktarında çok ciddi düşüşler yaşandığı uyarısında bulunan Aydın, şunları kaydetti:

"Yer altı suları çok elzem ihtiyaç olduğu zamanlarda kullanılması gereken sulardır. Denizli'de yer altı suları çok ciddi anlamda azaldı ve seviye olarak nemli bir düşüş yaşandı. Gelecekte bu konuda alternatif yollara başvurmamız gerekecek. Şu anda ortalama derinlik 70-150 metre aralığında yer altından kuyularda su alınırken, bundan beş yıl sonra durumda bu derinlik 30-50 metre artarak ortalama 200 metre derinliklere erişecektir. Yer altı suları kontrollü kullanırken yer üstü sularını faydalı şekilde kullanmamız gerekiyor."

- Yağmur suları değerlendirilmeli

Aydın, yağmur sularının belli artırma işlemlerinden geçirerek evlerde içme suyu dışında gündelik işlerde, bahçe sulamalarında kullanılabileceğine işaret ederek, şunları ifade etti:

"Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi biz de bu konuya hassasiyet göstermemiz gerekir. Gri su tüketimi özendirilmeli, apartman bazlı arıtmalar özendirilmeli, atık suyun değerlendirilmesi gerekmektedir. Çatı suları değerlendirilmiyorsa asla kanalizasyon sularına verilmemelidir. Yağmur suyu şebekesinden ziyade binanın bulunduğu yere akıtılmalıdır. Su ihtiyacımızı karşılayan birçok barajlarımız var. Bunları gözümüz gibi koruyup kirlilik kaynaklarından uzak tutmalı ve gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakmak zorundayız."

Kaynak: AA