(Özel) Aksaray'da Çilek, Üreticinin Yüzünü Güldürüyor

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da sebze ve meyveciliğin artırılması, üreticilerin alternatif ürün deseni oluşturması amacıyla çiftçilere yüzde 50 destekli çilek fidesi dağıtıldı. Fideleri alan çiftçiler hemen dikime geçerken, son yıllarda Aksaray’da çilek üretimi 200 dekara çıktı. Çilek üretiminden memnun olan üreticiler, yüzde 50 destekli çilek fideleri için teşekkür etti.

(Özel) Aksaray'da Çilek, Üreticinin Yüzünü Güldürüyor
Çilek fidelerinin dağıtımından sonra Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, ziraat mühendisleri ve teknik personel ile birlikte çilek ekim alanlarında incelemelerde bulundu. Çilek üretiminin arttığına dikkat çeken Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Aksaray’da yıllardır buradaki üreticilerimiz çilek ekimi yapıyor. Yıl geçtikçe bu çilek eken çiftçi sayımız artıyor. Bölgedeki çileklerimizin aroma değeri çok yüksek, kaliteli. Yüksek olduğu için ciddi şekilde talep görüyor. Bu nedenle Aksaray Valimize, il özel idaresine, tarım müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Üreticilerimize yüzde 50 desteği Aksaray Valiliği karşıladı. Böylelikle üreticilerimiz alternatif ürüne yöneliyor. Yani ürün deseni değişiyor. Bu bölgede ekin olarak buğday, arpa, patates gibi ekimi vardı. Patateste de ciddi sıkıntı olduğu için üreticilerimiz alternatif ürünlere geçiyor” dedi.



“Çilek üretimi 200 dekara çıktı”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Aksaray’da sebzecilik ve meyveciliği geliştirme projesi kapsamında il özel idaresi bütçesinden katkı alarak çiftçilere çilek fideleri verdiklerini söyledi.

Her geçen gün çilek üretiminin arttığını belirten Zabun, "Aksaray ilimizde her geçen gün çilek bahçeleri artıyor. Yaklaşık 5-6 sene önce sıfır dekar çilek bahçesi var iken, şu anda 200 dekara çıkmış bulunmakta. Burada da şunu görüyoruz ki, çiftçilerimiz yeni alternatif bir ürünü benimsemiş ve ekim alanlarını artırmış, bundan da para kazandığını söylüyorlar. Biz, il özel idaresi katkısıyla 357 bin adet fide dağıtacağız. Bu toplamda 45 dekara ve 6 çiftçimize vereceğiz ve bu yüzde 50 çiftçi katkısı olarak ödenmekte. Toplam bedeli ise 128 bin 520 TL’ye mal olmuştur. Bunun 64 bin 260 TL’sini çiftçilerimiz kendisi karşıladı” dedi.

Üretici Çetin Yörük (40) ise,diğer çiftçilere alternatif ürün olarak çilek üretimi yapmayı önerdi. Çileğin fiyatının düşmediğini söyleyen Yörük, bakımı iyi olursa dekarda 3 ton çilek alındığını kaydetti.

Kaynak: İHA