Litvanyalı Aşçı Antep Yemeklerini Öğrendi

ABD'de bir et restoranında çalışan Litvanyalı aşçı Ramunas Golcas, UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'e gelerek dolmadan ekşili köfteye kadar kentin en bilinen yemeklerini öğrendi Aşçı Golcas: 'Çok güzel bir hazineye sahipsiniz. UNESCO'ya seçilmeniz büyük bir güven kazandırmış. Ben herkese yemekleri tatma tavsiyesinde bulunuyorum' 'Kuşbaşı kebabı, katmer ve baklavayı çok sevdim. Aşkla, sevgiyle yapılan yemekler çok lezzetli oluyor'

Litvanyalı Aşçı Antep Yemeklerini Öğrendi
FERİDE PELİN İNAL - Litvanyalı 28 yaşındaki aşçı Ramunas Golcas, UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler ağı"na dahil edilen Gaziantep'e özgü yemekleri yerinde öğrenmek için kente geldi.

İpekyolu Kalkınma Ajansının (İKA) organizasyonuyla gelen Golcas, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün mutfağında dolmadan ekşili köfteye kadar kentin en bilinen yemeklerini öğrendi.

Golcas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce bir süre Türkiye'de yaşadığını belirterek, Gaziantep yemeklerinin ününü o dönemden beri duyduğunu söyledi.

Tavsiyeler üzerine kente geldiğini anlatan Golcas, "İstanbul ve İzmir'de yaşadım. Bana hep Gaziantep yemeklerini anlatıyorlardı. Mutlaka tatmam gerektiğini söylüyorlardı. Ben de bunun üzerine kente gelmeye karar verdim. İKA'nın desteğiyle bugün buradayız. Çok güzel vakit geçiriyoruz." dedi.

- "Büyük bir hazineye sahipsiniz"

Gaziantep'in yöresel yemeklerini yerinde öğrenmekten dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Golcas, şunları kaydetti:

"Yemekleri yerinde gördüğüm ve yaptığım için çok mutluyum. 4 gündür buradayım. Yöresel yemekleri tatma fırsatı buldum. Yediğim yemeklerin fotoğrafını çekiyor, sosyal medyadan paylaşıyorum. Döndüğümde arkadaşlarıma da anlatacağım. Onlar da sürekli beni arıyorlar, yediklerimden istiyorlar. Çok güzel bir hazineye sahipsiniz. UNESCO'ya seçilmeniz büyük bir güven kazandırmış. Ben herkese yemekleri tatma tavsiyesinde bulunuyorum. Kuşbaşı kebabı, katmer ve baklavayı çok sevdim. Aşkla, sevgiyle yapılan yemekler çok lezzetli oluyor."

ABD'de bir et lokantasında çalıştığını anlatan Golcas, "Öncelikle buraya geldiğim için çok mutluyum. Buraya geldikten sonra İKA sayesinde iş kurmanın aşamalarını da öğrendim. Mesleğim adına büyük bir tecrübe yaşadım. Belki kendi iş yerimi açabilirim. Tekrar gelmek istiyorum." diye konuştu.

- "Golcas'a kente özgü lezzetlerin tüyolarını verdik"

GAÜN Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Oya Özkanlı da Gaziantep mutfağının dünyada tanınması için yabancı aşçıların kente gelmesi gerektiğini vurguladı.

Golcas'a kente özgü lezzetlerin tüyolarını verdiklerini dile getiren Özkanlı, şöyle devam etti:

"Gaziantep'e özgü nakışlı dolmamızı, içerisinde bu yöreye özgü olan tarhun otundan yapılmış mercimekli köftemizi, nar ekşisiyle yapılmış gavurdağı salatasını ve peynirli irmik helvamızı yaptık. Misafirimiz de bu lezzetleri çok sevdi. Öğrencilerimizle de kaynaştılar. Aralarında dostluk, arkadaşlık ilişkisi oldu. Bundan sonra da bu tür kültür alışverişlerini yapmaya devam edeceğiz. Gaziantep mutfağını da bu şekilde tanıtabiliriz. Bu şekilde dış dünyaya adım atmış oluyoruz. Bu tür organizasyonlarla kentimize gelen aşçılar, en az bir yemeğimizi kendi memleketinde tattırmaya, anlatmaya çalışsa Gaziantep gastronomisi için adım atmış olur."
Kaynak: AA