Kütahya Ve Bilecik'teki Orman Yangınları

Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki Sofular Yaylası'nda yangında zarar gören 220 hektar alana yaklaşık 50 milyon tohum serpildi, 23 bin fidanın dikimine başlandı Vali Büyükakın: ''Bütün tohumlar tutarsa 50 milyon ağaç ekmiş gibi olacağız. Kaybettiğimizin çok daha fazla miktarda ağaç tohumu atılmış vaziyette. Şu anda 23 bin adet sarıçam dikmek üzere planlamamızı yaptık''

Kütahya'nın Domaniç ilçesindeki ormanlık alanda geçen sene 10 Eylül'de başlayan ve Bilecik'in Bozüyük ilçesine de sıçrayan yangından zarar gören Sofular Yaylası'ndaki 220 hektar alana yaklaşık 50 milyon tohum bırakıldı, 23 bin fidanın dikimine başlandı.

Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, Sofular Yaylası'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bölgedeki yangının zorlu mücadelelerin ardından söndürüldüğünü ifade etti.

Orman Genel Müdürlüğünün yangın sonrası sahaya girerek temizleme çalışması yaptığını anlatan Büyükakın, şunları kaydetti:

''Arazinin koşulları nedeniyle serpme yoluyla tohumlama çalışması yapıldı. Bütün tohumlar tutarsa 50 milyon ağaç ekmiş gibi olacağız. Ama fiilen bunların hepsi tutmayacaktır. Kaybettiğimizin çok daha fazlası miktarda ağaç tohumu atılmış vaziyette. Şu anda 23 bin adet sarıçam dikmek üzere planlamamızı yaptık. Bugün 5 bin adedini dikiyoruz ve programlı bir şekilde toplam 23 bin fidanımız dikilmiş olacak. Ayrıca 120 adet ladin ağacı dikilecek.''

- "Bir metrekarelik alan bile kendi kaderine bırakılmıyor"

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın da yangında 220 hektarlık alanın zarar gördüğünü belirterek, "Devletimiz ve teşkilatımız yaptığı çalışmalarla bir metrekarelik bir alanı bile yangından sonra kendi kaderine bırakmıyor, mutlaka ağaçlandırıyor ve eski durumuna gelmesi için ne gerekiyorsa her türlü imkanlar seferber ediliyor. Yanan alanların bir metrekaresi dahi imara açılmıyor. 10 yıl boyunca ekilen fidanların bakımı ve gözetlemesi yapılmaktadır.'' diye konuştu.

AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı ve Orman İşletme Müdürü Erkan Yurt'un da katıldığı törenin ardından yangında zarar gören alanlara fidan dikimi yapıldı, tohum atıldı.
Kaynak: AA