Egeli Balıkçılar 'Altın' Sezonunu Yaşadı

Denizlerde 15 Nisan'da başlayacak av yasağı öncesinde bereketli bir dönem geçiren Egeli balıkçılar sezonu mutlu kapatıyor İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Çakan: 'Bölgemizdeki balıkçılık sektörü 2017 yılı içerisinde en güzel günlerini yaşadı, balıkçı arkadaşlarımız son 10 yılın en iyi kazançlarını sağladı'.

Egeli Balıkçılar 'Altın' Sezonunu Yaşadı
EŞBER AYAYDIN - Egeli balıkçılar, 15 Nisan'da başlayacak av yasağı öncesinde bereketli bir dönem geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

"Vira Bismillah" diyerek 1 Eylül'de denize açılan Egeli balıkçılar, av yasağına saatler kala "altın sezon" diye değerlendirdikleri dönemi bereketli kapatıyor.

Ege'de balık piyasasının belirlendiği İzmir Balık Hali'nde av sezonunun sonuna yaklaşılmasına rağmen hareketlilik devam ediyor.

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege'de yaklaşık bin 500 balıkçı teknesinin bulunduğunu, bunların 1 Eylül 2017'de denize açıldığını belirtti.

Türkiye genelinin aksine Egeli balıkçıların bu yıl en iyi dönemini geçirdiğini anlatan Çakan, şöyle konuştu:

"Bölgemizdeki balıkçılık sektörü 2017 yılı içerisinde en güzel günlerini yaşadı, balıkçı arkadaşlarımız son 10 yılın en iyi kazançlarını sağladı. Karadeniz'de, Marmara'da iklim şartlarından dolayı suların soğumaması ve balığın açığa çıkmaması Ege'deki balıkçılara yaradı. Bizim 2017 yılında 55 bin ton civarında resmi İzmir Balık Hali'ne girişimiz var. Buna karşılık İstanbul Balık Hali'ne 42 bin ton balık girişi var. Burada İzmir Balık Hali'ne girmeden İstanbul'a, Samsun'a, Bursa'ya balık sevkiyatlarımız var. Bu da bizim sektörümüzün en iyi günleri demek."

Çakan, Egeli balıkçıların yüzünü hamsi ve sardalyanın güldürdüğünü aktardı.

- "Ege bu sene altın yılını yaşadı"

38 yıldır balıkçılık yapan Zeki Ceylan, sezonu bereketli geçirdiklerini ve artık demir attıklarını söyledi.

Sezonu iyi kapattıkları için sevinçli olduklarını anlatan Ceylan, "Karadeniz'de, Marmara'da balık olmamasından dolayı bizim balıkçılığımız güzel geçti ama yılbaşından sonra hava şartları nedeniyle biraz belimiz büküldü. 2010 yılından beri böyle bir sezon görmedik, Allah bereket versin. 2010'dan sonra bu zamana kadar hep kötüydü. Karadeniz'de, Marmara'da balıkçılık olmamasından dolayı işimiz iyi oldu." dedi.

Balıkçı Mehmet Ceylan ise bereketli bir sezon geçirdiklerini ifade ederek, "Allah bin bereket versin. Genellikle hamsi, sardalya, kolyoz yakaladık. Ege'nin bütün balıkları Türkiye'nin her tarafına ve ülke dışına gitti. Ege bu sene altın yılını yaşadı, Türkiye'nin geneli Ege'den beslendi." diye konuştu.

Kaptan Davut Baytemir de Ege'de bereketli bir balık sezon geçirdiklerini, avladıkları hamsilerin Karadeniz ve Marmara'da satıldığını anlatarak, teknelerin güzel para kazandığını ifade etti.
Kaynak: AA