Zeytin Dalı Harekatı Şehitleri Anısına Fidan Dikildi

Adalet Bakanı Gül: 'Türkiye, Suriye'de insanlığı, insanlık değerlerini müdafaa hattındadır. Türkiye'yi bu mücadelesinde yalnız bırakanlar, esasen insanlık değerleriyle arasına mesafe koymaktadır' 'Binlerce kilometre öteden gelerek Suriye'de operasyon icra etmeyi kendilerine hak görenler, Türkiye'nin konumunu, hassasiyetlerini, haklı ve meşru mücadelesini de görmek, anlamak zorundadır' 'Biz Türkiye olarak, kalıcı ve adil bir barışın dünyanın her yerinde olduğu gibi yakın coğrafyamızda da inşasından yanayız. Yıkıcı, işgalci ve özellikle sivilleri hedef alan her türlü eylemin her zaman karşısındayız'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Türkiye, Suriye'de insanlığı, insanlık değerlerini müdafaa hattındadır. Türkiye'yi bu mücadelesinde yalnız bırakanlar, esasen insanlık değerleriyle arasına mesafe koymaktadır. Binlerce kilometre öteden gelerek Suriye'de operasyon icra etmeyi kendilerine hak görenler, Türkiye'nin konumunu, hassasiyetlerini, haklı ve meşru mücadelesini de görmek, anlamak zorundadır." dedi.

Gül, Zeytin Dalı Harekatı şehitleri anısına Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Külliyesi'nde oluşturulan hatıra ormanına fidan dikim töreninde yaptığı konuşmada, şehitlerin taşıdığı sancağı yere düşürmemenin herkesin boynunun borcu olduğunu söyledi.

Şehitlerin fedakarlığı karşısında yapılacak her şeyin az olacağına işaret eden Gül, Türkiye'nin 40 yıla aşkın bir süredir başta PKK olmak üzere her dönemde proje terör örgütleriyle kararlı bir mücadele içinde olduğunu belirtti.

"Biz Kuzey Avrupa'da dünya dertlerinden uzak, kendi halinde yaşayan bir ülke değiliz." diyen Gül, bugün tarihsel hesapların tam ortasında, küresel ölçekteki politik fay hatlarının merkez üssünde olunduğunu ifade etti.

Gül, terörün, içinden geçilen döneme damgasını vuran vekaletler savaşında bir unsur olarak büyümesi ve büyütülmesinin şaşırtıcı olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin PKK'dan FETÖ'ye, DEAŞ'tan DHKP/C'ye kadar çok sayıda terör örgütüyle eş zamanlı mücadele yürüttüğünü dile getiren Gül, yapılanın sadece suçla mücadele değil aynı zamanda devletin varlık ve bekasının korunması olduğunun altını çizdi.

Afrin'de de yapılanın bu kapsamda olduğunu anlatan Gül,Türkiye'nin, varlığına yönelen terör tehdidini durdurmak için uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkına dayanarak başarılı bir operasyonu icra ettiğini kaydetti.

- "Suriye, Paris'in, Berlin'in dibinde değil"

Zeytin Dalı Harekatı'nın sadece vatan topraklarının güvenliğini sağlamakla kalmadığını, bölgenin asli unsurlarının üstüne karabasan gibi çöken terör örgütlerinin defedilmesine de imkan tanıdığını ifade eden Gül, şöyle konuştu:

"Türkiye, Suriye'de insanlığı, insanlık değerlerini müdafaa hattındadır. Türkiye'yi bu mücadelesinde yalnız bırakanlar, esasen insanlık değerleriyle arasına mesafe koymaktadır. Binlerce kilometre öteden gelerek, Suriye'de operasyon icra etmeyi kendilerine hak görenler, Türkiye'nin konumunu, hassasiyetlerini, haklı ve meşru mücadelesini de görmek, anlamak zorundadır. Suriye, Amerika'nın, Rusya'nın, Fransa'nın, Almanya'nın komşusu değildir, Washington'a da sınırdaş değildir. Suriye, Paris’in, Berlin'in dibinde de değildir. Suriye'nin kuzeyine çöreklenmeye yeltenen terör çeteleri, füzeleri, bombaları, eylemleriyle yine bu ülkelerden hiçbirini hedef gözetmemiştir. Bu ülkelerin hiçbirinde sivil yerleşim alanları, evler, camiler havan topu saldırılarının hedefi olmamıştır."

Terörle mücadelede Türkiye kadar bedel ödeyen başka bir ülke bulunmadığını aktaran Gül, Türkiye'nin, toprak bütünlüğüne, vatandaşlarının güvenliğine ve egemenlik haklarına yönelen her türlü saldırıyı alt edecek güce sahip olduğunu bildirdi.

Adalet Bakanı Gül, şunları söyledi:

"Biz Türkiye olarak, kalıcı ve adil bir barışın dünyanın her yerinde olduğu gibi yakın coğrafyamızda da inşasından yanayız. Yıkıcı, işgalci ve özellikle sivilleri hedef alan her türlü eylemin her zaman karşısındayız. Bugün de karşısında yarın da karşısında olmaya devam edeceğiz. Zeytin Dalı Operasyonu'nun en büyük başarısı bu hassasiyetlerle yürütülmüş olmasıdır."

- 566 bin kişi denetimli serbestlik kapsamında

Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit düşen 52 kahraman askerin hatırası için Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliğiyle hatıra ormanı kurulması kararlaştırdıklarını anlatan Gül, ormandaki fidan dikim işlemlerinin denetimli serbestlik altındaki yükümlülerce gerçekleştirileceğine dikkati çekti.

Denetimli serbestliğin önemli bir uygulama olduğunu dile getiren Gül, 13 farklı karar türünde yaklaşık 566 bin kişinin denetimli serbestlik kapsamında olduğunu vurguladı.

Adalet Bakanı Gül, 21 bin 144 yükümlünün 635 bin 989 ağaç diktiğine işaret ederek yükümlülerin yüz binlerce fidanı toprakla buluşturduğunu ve topluma fayda sağladığını kaydetti.

- Şehit Özalkan anısına fidan dikti

Daha sonra Zeytin Dalı Harekatı sırasında şehit olan Musa Özalkan'ın anısına bir fidanı, Özalkan'ın ağabeyi Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) müfettişlerinden Necip Özalkan'la birlikte toprakla buluşturan Gül, şehidin isminin yazdığı plakayı da fidana astı.

Gül, törene katılarak fidan diken öğrencilerle bir süre sohbet etti.

Törene, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Selahaddin Menteş, HSK üyeleri, Müsteşar Yardımcısı Talip Bakır, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksek Kocaman, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Ankara Orman Bölge Müdürü Veysel Kodalak ile şehit aileleri de katıldı.
Kaynak: AA