Tarihi Su Değirmeni Turizme Kazandırılacak

Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, ilçede bulunan ve yaklaşık 150 yıllık olan su değirmeninin restore edilerek turizme kazandırılacağını söyledi.

İkiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun-Ankara karayolu Ereli Kavşağı'nda bulunan tarihi Göbeçioğlu su değirmeninin aslına uygun olarak restore edilmesi ve yanına restoran ve dinlenme tesisleri kurularak turizme hizmet etmesi için çalışma başlattıklarını anlattı.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile mülkiyeti Havza Belediyesine geçen ve geçen aylarda bir bölümü çöken su değirmeninin Samsun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kararıyla taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendiğine dikkati çeken İkiz, kültürel varlıkların geleceğe aktarılmasının önemine işaret etti.

Toplumların varlıklarını sürdürmesinin tarihi ve kültürel mirasların korunmasıyla mümkün olduğunu vurgulayan İkiz, "İlçemizin sahip olduğu tarihsel geçmişin simgelerini yaşatmak ve geleceğe taşımak hepimizin görevidir. Değirmenin aslına uygun olarak yeniden hayat bulması yönünde Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda bu tarihi değerimiz yeniden hayat bulacak." dedi.

İkiz, hazırlanan projenin yaklaşık 1 milyon 600 bin lira maliyeti bulunduğunu aktararak, projeyi finans sağlamak amacıyla Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen'e teslim ettiklerini kaydetti.

Kaynak: AA