'Nöbetçi Tiyatro' Geliyor

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, "Tiyatroda Mayıs ayında tüm yurtta perdeler kapanınca Ankara’da Küçük Tiyatro Sahnesi 1 Temmuz’a kadar açık kalarak nöbetçi tiyatro olacak. Yıl içinde sahnelenmiş en beğenilen oyunların gösterimine devam edilecek" dedi.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Sanat Yönetim Kurulu tarafından 2014-2015 sezonundan itibaren Devlet Tiyatroları sahnelerinde ilk defa oyunu oynanmış yerli yazarlara, sahnelenen ilk özgün eserleri için ödül verildi.

Ankara’da bir araya gelen oyun yazarları, yeni özgün eserlerin artırılması için başlatılan projeye destek verdiklerini belirtti.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, açılış konuşmasında proje hakkında açıklamalarda bulundu. Bu tür proje ve çalışmalara her zaman destek vereceğini dile getiren Kurt, Kalkınma Bakanlığıyla yürüttükleri projeyle Türk tiyatrosuna yeni özgün oyunlar ve yazarlar kazandırmayı amaçladıklarını söyleyerek Türk yerli yazarlarını teşvik etmek ve milli konuların tiyatroya aktarılması noktasına dikkat çekmek istediklerini belirtti.

Projeye başladıktan sonra bekledikleri yeni yazar sayısına ulaşamadıklarını ifade eden Kurt, "Türk yazarların sayısı her sezon an az yüzde 70 olmalı fakat biz bu oranı yakalayamadık. 70 yıllık kurum olarak Türk yazarlarının yazdıkları oyunları dünya sahnelerinde izlemek isteriz. Yurt dışına turneye Türk özgün oyunlar göndermeyi arzu ediyoruz. Hepimize büyük görevler düşlüyor. Görevimizi layıkıyla yerine getirmeliyiz. Yazarımızı, rejisörümüzü dünyaya tanıtmamız lazım. Önümüzdeki yıllar için yeni projelerimiz olacak. 12 bölgemizde 12 kadın yazarın eserini 12 kadın yönetmen yönetecek. Bizim için son derece önemli bir proje. Kaynağımızı verimli kullanarak yeni projeler üretip kaliteyi hep birlikte artırmamız lazım. Tarihi şekillendirecek projelere başladık" şeklinde konuştu.

Yeni yazarlar yetiştirmek için üniversitelerin yazar bölümlerinde çalışmalar yapıklarını vurgulayan Kurt, "Dokuz Eylül Üniversitesinde son sınıf öğrencilerin katıldığı çalışmadan 2 oyunu çıktı ve devlet tiyatrosu repertuarına alacağız. Erzurum’a da giderek üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek yeni oyun ve eserler çıkartacağız" diye konuştu.

Kurt, "Tiyatroda Mayıs ayında tüm yurtta perdeler kapanınca Ankara’da Küçük Tiyatro Sahnesi 1 Temmuz’a kadar açık kalarak nöbetçi tiyatro olacak. Yıl içinde sahnelenmiş en beğenilen oyunların gösterimine devam edilecek" dedi.

Konuşmaların ardından Devlet Tiyatrolarının 8 bölgesinde oynanan toplam 26 oyunun yazarları ödüllendirildi. “Koleksiyoncu” oyunuyla Hakan Boyav, “Leyla ile Mecnun” oyunuyla Merih Atak, “Hıdrellez” oyunuyla Firuza Engin, “Umut” oyunuyla Nuri Pakdil ödül alan yazarlar arasında bulunuyor.
Kaynak: İHA