'Afganistan'dan Gelen Göç Dalgası Büyük Oranda Kesilmiş Durumda'

İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy: 'Geri gönderme sistemini Afganistan iş birliğiyle aşmış durumdayız, charter uçaklarla göndermeye başladık. Geri göndermedeki kararlılığımız sayesinde de ülkemiz üzerindeki göç baskısı da ciddi durumda azalmış durumunda'

'Afganistan'dan Gelen Göç Dalgası Büyük Oranda Kesilmiş Durumda'
İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Afganistan'dan gelen göç dalgasının büyük oranda kesildiğini bildirdi.

Çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Bakan Yardımcısı Ersoy'u, Edirne Valisi Günay Özdemir ve protokol üyeleri valilik girişinde karşıladı.

Bakan Ersoy, valilik makamında yaptığı konuşmada, Edirne'de göçmenlerle ilgili durumu öğrenmek, mesai arkadaşlarını ziyaret etmek ve İl Göç İdaresi'nde incelemede bulunmak üzere geldiğini söyledi.

Bir gazetecinin "İran üzerinden Türkiye'ye gelen Afganlardan oluşan göç dalgasının durumu nedir?" sorusu üzerine Bakan Yardımcısı Ersoy, Afganistan'da yaşanan iç savaş ve sıkıntılar nedeniyle Afganların güvenli bir ülkeye sığınma amacıyla Türkiye'ye geldikleri belirterek, şunları kaydetti:

"Maalesef bölgemizde, yakınımızda, uzağımızda yaşanan iç savaşlar, terör olayları, sıkıntılar nedeniyle dünyada ciddi bir göç dalgası oluştu buradaki en önemli hedef ülke ve Avrupa'ya geçmede araç ülke ülkemiz oldu. Afganistan'da maalesef 40 yıldır devam eden iç savaş ve huzursuzluk var. Bu durumdan bezmiş, bıkmış ne yapacağını şaşırmış insanlar çare olarak ülkemize sığınmayı ülkemize sığınmayı düşündüler.

Bir dönem Afganistan'dan ciddi bir göç dalgası oluştuğunu ancak şu aşamada o dalganın büyük oranda kesildiğini belirten Ersoy, "Geri gönderme sistemini Afganistan iş birliğiyle aşmış durumdayız, charter uçaklarla göndermeye başladık. Geri göndermedeki kararlılığımız sayesinde de ülkemiz üzerindeki göç baskısı da ciddi durumda azalmış durumda." dedi.

İran'ın, göçmenlerin Türkiye'ye illegal girişine göz yumduğu yönünde iddiaların bulunduğunun hatırlatılması üzerine Ersoy, "Muhataplarımızla her zaman görüşüyoruz. Sınır valiliklerimiz görüşüyor, bu iddiaların dışında kendi sınırlarımızı kendimiz korumak, kendi güvenliğimizi kendimiz almakla yükümlüyüz başkalarını suçlayarak bizim muhatap olduğumuz sorunları çözmemize katkı sağlamayacak polemiklere girmenin gereği yok, biz işimizi iyi yapacağız." dedi.

Türkiye'de huzur ortamının bilinmesi gerektiğini altını çizen Ersoy, şöyle devam etti:

"Bugün Suriye, Irak, Afganistan'da yaşananlar bizim için de ibret vesikası. O insanların halini gördükçe, o insanların dağlarda taşlarda yarı çıplak ayaklarla sığınacak bir toprak aradıklarını, huzur aradıklarını gördükçe bu ülkede yaşıyor, bu ülkenin vatandaşı olmanın bu kadar kan ve göz yaşıyla imtihan edilen coğrafyada huzurla yaşayabilmenin kıymetinin milletimizin taktir etmesi, bizim de bir gün Suriye, Irak, Afganlar gibi zor durumda kalmamızı arzu edebilecek ya da sonuçları bu olabilecek hiçbir girişime kalkışmaya müsaade etmeyecek kadar dik ve uyanık olmamız gerektiğini hatırlatmak istiyorum, Allah hiç bir milleti onların düştüğü duruma düşürmesin."

FETÖ üyelerinin "2048 fun and relaxing puzzle game" oyunu görünümlü yeni bir kripto grafik haberleşme programı kullandığının ortaya çıkması konusunda bir soruyu Ersoy, "Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi varlığına, birliğine, anayasal düzenine karşı, girişilebilecek her türlü kalkışmanın ve oluşumun 15 Temmuz'dan sonra özellikle nasıl takip etti, kontrol altına almaya çalıştıysa, bundan sonra da elindeki tüm teknolojik imkan ve üstünlükleri kullanarak takip etmeye devam edecek." şeklinde yanıtladı.
Kaynak: AA